Premierul Victor Ponta a afirmat joi seara ca pe 23 mai va merge, probabil, presedintele Traian Basescu la Bruxelles, mentionand ca pana la Consiliul European din 28 iunie va trebui sa se stabileasca din punct de vedere constitutional cine are mandat sa reprezinte pozitia Romaniei.

"Eu astept sa vad, pentru ca primul Consiliu European este pe 28 iunie. Pe 23 mai este o intalnire informala, convocata in special la solicitarea lui Francois Hollande (presedintele Frantei - n.r.), presedinte de centru-stanga, pentru a se discuta despre ce facem la Tratatul fiscal pentru ca adaugam chestii economice si sociale. Ce poate domnul Basescu sa discute seara pe aceasta problema?", a declarat Ponta, pentru Romania Tv, referitor la cine va reprezenta Romania la Bruxelles, scrie Agerpres.

El a afirmat ca, probabil, pe 23 mai va merge presedintele Traian Basescu la Bruxelles. "Nu, probabil va merge domnul Basescu. Pe 23 eu nu cred oricum ca pot sa particip, dar Consiliul European este pe 28 iunie. Eu cred ca pana pe 28 iunie trebuie sa stabilim pe plan intern cine participa si cu ce mandat", a completat Ponta, intrebat daca el va merge pe 23 mai la Bruxelles.

Seful Executivului a mentionat ca presedintele Basescu va merge pe 23 mai la Bruxelles fara niciun fel de mandat de la Guvern, ci "pe mandatul domniei sale".

"Cred ca trebuie sa stabilim din punct de vedere constitutional si legal cine are mandat si care reprezinta pozitia Romaniei, pentru ca nu poti sa te reprezinti pe tine in Consiliul European, ci trebuie sa prezinti o pozitie a tarii", a explicat Ponta.

Premierul a sustinut ca seful statului are o problema de orgoliu cu privire la reprezentarea Romaniei in Consiliul European.

Premierul a afirmat ca pentru el prezenta la Bruxelles este o problema de functionare si de reprezentare a Romaniei in Europa. Potrivit lui Ponta, daca presedintele ar avea un mandat de la Guvern si de la Parlament, atunci s-ar putea duce el la Consiliul European, altfel prezenta sa ar fi "doar un simplu act de orgoliu".

El a subliniat ca in Constitutia Romaniei nu exista nicio prevedere care sa spuna ca seful statului reprezinta tara in structurile europene.

Potrivit lui Ponta, in practica europeana, cu exceptia presedintelui francez, majoritatea statelor membre sunt reprezentate in Consiliul European de prim-ministri.