Opt ONG-uri acuza "FIDESZ-irarea" Romaniei si faptul ca premierul Victor Ponta ar putea calca pe urmele omologului sau ungar, Viktor Orban, prin epurarea administratiei si mass-mediei de stat de vocile critice.

Intr-un comunicat semnat de Freedom House Romania, Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Societatea Timisoare, ProDoMo si Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe) se arata ca guvernul Ponta, care se dorea "cel mai curat guvern" pe care l-a avut Romania vreodata, a pierdut deja doi membri inainte de investitura, din cauza unor "serioase" probleme de integritate.

"Un altul este asteptat sa demisioneze din aceleasi motive (Ioan Mang, care a demisionat marti, n.r.); despre purtatorul de cuvant al Guvernului, un ziarist, se zvoneste printre colegii sai ca a luat bani de la persoanele pe care le invita in show-ul sau TV", se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Cele opt ONG-uri apreciaza ca, in ciuda acestor fapte, noul guvern a luat o serie de decizii "potential periculoase".

Una dintre acestea se refera la noul sistem de vot uninominal, desi actuala majoritate acuza, atunci cand se afla in opozitie, schimbarea regulilor cu un an inainte de alegerile din noiembrie.

"O data aflata la putere, alianta social-democratilor si liberalilor si-a uitat ingrijorarile si a initiat aceasta shimbare radicala fara nicio traditie in Romania, care le-ar putea majora, potrivit simularilor, cele aproximativ 45-50% din voturi la o super-majoritate parlamentara de 65-70%, pe modelul ungar, permitand modificarea Constitutiei fara acordul opozitiei", potrivit sursei citate.

In plus, a doua zi dupa investitura, Victor Ponta a cerut demisia tuturor prefectilor si subprefectilor, desi acestia erau facuti functionari publici de o lege adoptata de liberali in 2006.

Ziaristii inconfortabili de la radioul public au fost nevoiti sa-si intrerupa emisiunile, iar la televiziunea publica emisiunea unui director de programe si a doi ziaristi independenti a fost suspendata fara vreo "explicatie credibila".

"Faptul ca astfel de lucruri se intampla in prima saptamana a noului mandat tradeaza, daca nu un plan atent orchestrat, cel putin o dorinta irepresibila de a reduce la tacere vocile critice, in Parlament si in media, inainte si dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2012", acuza cele opt ONG-uri.

"Contam pe sprijinul grupurilor PSE si ALDE din Parlamentul European care, in cooperare cu colegii lor romani, ne vor putea ajuta sa evitam aceste excese vazute in alta tara", se arata in incheierea comunicatului.