Romania nu inregistreaza, deocamdata, incasari mai mici la buget, dar va putea obtine crestere economica doar din zona privata, a declarat, marti, premierul Victor Ponta, care a precizat insa ca Guvernul nu renunta la majorarea in acest an a salariilor din sectorul bugetar: "O sa avem crestere economica si locuri de munca doar din zona privata, si va spune asta un social-democrat. O sa avem un program de reducere a numarului de taxe inutile care duc la birocratie si coruptie si trebuie sa ne pregatim pe cat posibil pentru a preintampina efectele negative care vin din evolutiile in plan european, in special Grecia."

Primul ministru a adaugat ca "Nu vreau sa spun ca este bine ce se intampla, dar comparand cu Polonia, Ungaria, Cehia, tari cu economie mai stabila decat noi si care sufera aceeasi depreciere a monedei, este clar ca e un fenomen european", potrivit Mediafax.

El a precizat insa din nou ca recesiunea nu va afecta cresterea salariilor in sectorul bugetar, iar Guvernul nu va renunta nici la a doua etapa de majorare, programata pentru finalul acestui an: "Astazi am avut o discutie cu ministrul Finantelor si seful ANAF pe tema incasarilor la buget si, deocamdata, nu sunt probleme. Daca vor fi probleme de incasari mai mici la buget, vom reduce alte cheltuieli".

Premierul a aratat totodata ca datele economice aferente primului trimestru erau cunoscute demult de catre autoritati si ca tinta unei cresteri economice de 1,5% pentru acest an va fi mentinuta: "Este important sa vedem cat putem tine din aceasta tinta".

Economia Romaniei a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, evolutia fiind anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%. Romania reintra astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011.

Estimarile analistilor plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.