Premierul Victor Ponta a declarat luni ca este inacceptabil ca unii consilieri prezidentiali ii ataca pe ministri in functie, facand referire la domeniul educatiei. In replica, Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei si consilier al presedintelui, a declarat pentru HotNews.ro: "domnul prim-ministru a fost neinspirat sa ma intrerupa cand tac".

Victor Ponta si Daniel FuneriuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat luni, 14 mai, ca nu va accepta ca cei care il consiliaza pe presedintele Traian Basescu sa atace ministrii guvernului condus de el. "Am mai spus-o si o sa-i spun si presedintelui la intalnirea pe care o avem - consider inacceptabil si nu voi accepta de acum incolo ca cei care-l consiliaza pe domnia sa in general, (...) in general cei foarte frustrati ca nu sunt in ministerele de pana acum, ii ataca pe ministri in functie. Acum sa le spun si eu ministrilor sa-l atace pe domnul Basescu? E o chestie de normalitate in functionarea institutiilor statului. Consilierii il consiliaza pe dl. presedinte, ministrii conduc ministerele sub conducerea mea", a declarat premierul, citat de Agerpres.

Victor Ponta a precizat ca, "pe fondul problemei", nu va exista un conflict intre puterile statului. "In primul rand si presedintele si primul-ministru fac parte din puterea executiva. (...) Nu suntem nici putere judecatoreasca, nici putere legislativa. Facem parte, ca vrem sau nu vrem, din aceeasi putere, puterea executiva. Nu exista nicio intentie din partea mea de a crea un conflict. Exista, categoric din partea mea, o institutie si un mandat de a avea Romania reprezentata cat mai bine la nivel european. Asta inseamna ca cel care participa are un mandat clar sau obtine cat mai mult pentru Romania. Eu cred ca si presedintele poate sa faca lucruri utile Romaniei, asa cum si eu voi face si revin asupra evenimentului din iunie, atunci cand, impreuna cu cel putin 10 prim-ministri, ne vom intalni la Bucuresti sa vorbim despre mecanismul financiar 2014 - 2020", a continuat liderul USL.

Daniel Funeriu: Nu pot sa fiu complice la ceea ce se petrece acum la varful Ministerului Educatiei prin desemnarea domnului Mang

In replica, Daniel Funeriu, consilier prezidential si fost ministru al Educatiei, a declarat ca "in calitate de cercetator si de fost ministru care a promovat atat o lege a educatiei care a credibilizat invatamantul din Romania, cat si o lege antiplagiat foarte clara si severa nu am dreptul sa nu imi exprim punctele de vedere in spatiul public acum si in viitor".

"Nu pot sa fiu complice la ceea ce se petrece acum la varful Ministerului Educatiei prin desemnarea domnului Mang. Efectele sunt grave in ceea ce priveste plagiatul in tot sistemul educational. Domnul prim-ministru a fost neinspirat sa ma intrerupa cand tac", a declarat pentru HotNews.ro Daniel Funeriu.

"Ii pot sugera, de exemplu, sa nu blocheze invatamantul profesional, asa cum l-am recladit, si sa aprobe urgent cifra de scolarizare. De asemenea ii solicit sa nu scada standardele pentru ocuparea posturilor de conferentiar si profesor universitar, daca are respect pentru oamenii de calitate", a continuat consilierul prezidential.

Fostul ministru al Educatiei a fost rezervat in ce priveste acuzele de plagiat aduse ministrului Ioan Mang. Pe 8 mai, Daniel Funeriu i-a cerut ministrului Ioan Mang sa iasa public si sa se exprime pe acest subiect. In cadrul unei emisiuni la B1 TV, Funeriu declara: "cel mai important este sa se pastreze credibilitatea institutionala, sa se pronunte asupra acestor acuzatii repede".