Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, vineri, ca este de acord cu eliminarea totala a pragului electoral, precizand ca forma finala a proiectului privind uninominalul pur va fi data de Camera Deputatilor: "Sustin. Sunt de acord cu eliminarea totala (a pragului electoral - n.red.) pentru ca, asa cum a argumentat public, cred, si senatorul Sova, in momentul in care mergem pe varianta maximala a uninominalului, nu mai putem discuta despre prag. Pur si simplu, castigatorul in fiecare colegiu, fara nicio exceptie, castiga mandatul", a declarat liderul liberal, intrebat daca sustine varianta votului uninominal pur, potrivit Agerpres.

El a afirmat ca a sustinut de la inceput ca trebuie eliminat orice prag electoral, adaugand ca forma finala a respectivului proiect legislativ va fi data, pana la urma, de Camera Deputatilor.

Intrebat daca uninominalul pur nu ar putea duce la o "fragmentare" a fortelor politice in Parlament, Antonescu a raspuns ca o asemenea formula simplifica lucrurile: "Nu, nu e vorba de nicio fragmentare. O asemenea formula simplifica lucrurile in sensul ca ea genereaza si intretine, dupa, de pilda, exemplu Marii Britanii, sistemul cu doua partide mari sau doua forte politice mari".

Senatorul PSD Dan Sova declarase joi, pentru Agerpres, ca sistemul de vot uninominal pur dintr-un singur tur apartine uneia dintre cele mai vechi si mai consolidate democratii din lume, cea din Marea Britanie, si vine sa rezolve toate criticile care au fost aduse de-a lungul timpului inclusiv de societatea civila.

Potrivit acestuia, sistemul de vot uninominal pur, intr-un singur tur, este un lucru de care societatea romaneasca discuta inca de la referendumul privind sistemul votului uninominal din anul 2007.

Joi, mai multe organizatii civice s-au adresat, printr-o scrisoare deschisa, presedintilor celor patru partide parlamentare - Emil Boc (PDL), Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) si Kelemen Hunor (UDMR) - solicitandu-le sa impiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.

Organizatiile care au initiat acest demers invoca, in scrisoarea deschisa, efectele pe care acest sistem le-a produs in urma a o serie de alegeri in Marea Britanie - singura tara din UE in care este folosit acest sistem. Totodata, in textul scrisorii mai sunt prezentate si rezultatele unei modelari realizate pe baza voturilor exprimate (in colegiile uninominale) cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008 din tara noastra, pornind de la premisa ca acele alegeri s-ar fi desfasurat prin sistem de vot majoritar cu un singur tur.