Senatul aprobat, marti, proiectul de lege privind votul uninominal pur, initiat de liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta cu 77 de voturi pentru, un vot impotriva si 17 abtineri.

Forma initiala a proiectului prevedea interzicerea migratiei politice si reducerea numarului de parlamentari, dar cele doua prevederi au fost eliminate din forma finala a proiectului de lege supus aprobarii in plenul de marti.

Senatul este primul for sesizat in privinta acestei legi, forma finala a proiectului urmand a fi aprobata de Camera Deputatilor.

Victor Ponta a sustinut, in fata Senatului, ca o formula de vot uninominal pur va permite accesul in Parlament a "fortelor politice responsabile" iar alegatorii "vor simti cu adevarat o legatura directa cu cel care candideaza si iese pe primul loc, in conformitate cu dorinta celor care au votat".

In plus, aceasta formula este utila, a argumentat el, in fata ascensiunii miscarilor populiste din Europa, care "pot castiga o reprezentare parlamentara care va influenta in sens negativ continuarea democratica si deciziile politice pe care Romania le va adopta".

Victor Ponta a precizat ca Guvernul pe care il conduce sustine aceasta propunere.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat ca, personal, considera ca varianta votului pe liste, aflata in vigoare pana in 2008, i se pare "sanatoasa din punct de vedere politic".

El a afirmat ca, in prezent, clasa politica are de ales intre "formula in care cea mai mare parte a responsabilitatii revine partidelor, formula listelor, sau cea in care responsabilitatea revine alegatorului, formula propusa astazi", cea a votului uninominal pur.

"Optand pentru o astfel de formula (a uninominalului pur), cel putin clarificam responsabilitatea", a notat Antonescu, adaugand ca "formula din 2008 s-a dovedit a fi cea mai proasta, nu multumeste pe nimeni" si transforma alegerile intr-o "loterie inacceptabila".