UPDATE Senatul a aprobat proiectul de lege privind votul uninominal. Victor Ponta: Uninominalul pur e util in fata ascensiunii miscarilor populiste din Europa
Forma initiala a proiectului prevedea interzicerea migratiei politice si reducerea numarului de parlamentari, dar cele doua prevederi au fost eliminate din forma finala a proiectului de lege supus aprobarii in plenul de marti.
Senatul este primul for sesizat in privinta acestei legi, forma finala a proiectului urmand a fi aprobata de Camera Deputatilor.
Victor Ponta a sustinut, in fata Senatului, ca o formula de vot uninominal pur va permite accesul in Parlament a "fortelor politice responsabile" iar alegatorii "vor simti cu adevarat o legatura directa cu cel care candideaza si iese pe primul loc, in conformitate cu dorinta celor care au votat".
In plus, aceasta formula este utila, a argumentat el, in fata ascensiunii miscarilor populiste din Europa, care "pot castiga o reprezentare parlamentara care va influenta in sens negativ continuarea democratica si deciziile politice pe care Romania le va adopta".
Victor Ponta a precizat ca Guvernul pe care il conduce sustine aceasta propunere.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat ca, personal, considera ca varianta votului pe liste, aflata in vigoare pana in 2008, i se pare "sanatoasa din punct de vedere politic".
El a afirmat ca, in prezent, clasa politica are de ales intre "formula in care cea mai mare parte a responsabilitatii revine partidelor, formula listelor, sau cea in care responsabilitatea revine alegatorului, formula propusa astazi", cea a votului uninominal pur.
"Optand pentru o astfel de formula (a uninominalului pur), cel putin clarificam responsabilitatea", a notat Antonescu, adaugand ca "formula din 2008 s-a dovedit a fi cea mai proasta, nu multumeste pe nimeni" si transforma alegerile intr-o "loterie inacceptabila".

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
nene, nu v-ati plictisit de voi insiva?
Nu am criticat sau injurat niciun partid doar am lamurit situatia cu majoritatea necesara modificarii constitutiei.
Nu am afirmat ca cei de la PDL vor sa se reduca nr de parlamentari, e ca si cum muncitorii unei fabrici ar dorii reducerea numarului de angajati.
Orice ar declara politicenii (indiferent de partid) au grija de ei in primul rand apoi de cunoscuti si rude, urmeaza partidul (cu tot cu sponsori) si la urma statul. Din pacate la ultima categorie nu mai ramane decat pomana electorala.
In acest caz e vorba de o mica modificare a proiectului initial prin omiterea articolului cu privire la reducerea numarului de parlamentari, identic cu proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor propusa de USL din care erau omisi cei vinovati de coruptii dar erau introdusi pedofili.
bla,bla,bla, vom fura, bla, bla, bla, vod da doar 8% inapoi, bla,bla bla, le dam si la alegatorii nostri fideli, pensionarii, bla, bla,bla , vom schimba justitia!
Au nevoie de parlamentari cat mai multi ca sa poata trece orice lege care permite furtul!
Tot inainte baieti, podul e rupt!!!
Acum va fi diferit pt ca alegatorul va avea in fata nu "lista de partid", ci indivizi care vor veni ca independenti sau sustinuti direct de partide sau membri de partid si va vota in functie de preferinta pt persoana.
De asemenea, un alt castig e acela ca nu vor mai putea functiona acuzatii de "traseism" pt ca oamenii nu mai trimit in parlament oameni propusi de partid pe liste ci oameni care se prezinta personal in fata alegatorilor si raspund doar in fata lor, nu in fata partidelor.
In clar, un parlamentar ales uninominal va putea parasi orice formatiune daca alegatorii din circumscriptia sa ii cer majoritar asta (in sondaje se poate observa) sau daca se confrunta cu schimbari doctrinare radicale ale partidului sau.
Un ultim castig este si intarirea majoritatilor din parlament, va exista tendinta ca partidele mari si bine organizate in teritoriu sa primeasca un "bonus" prin clasarea candidatilor proprii pe primele locuri.
O problema va fi in zonele cu populatie etnica maghiara importanta dar nemajoritara, unde exista riscul ca diviziunea intre partidele romanesti sa conduca la alegerea unui maghiar chiar daca acesta nu reprezinta decat o minoritate din acel colegiu electoral.
Va depinde foarte mult de cum vor fi stabilite detaliile finale si cum vor fi impartite colegiile in functie de rezultatele recensamantului din 2011.
Sa nu uitam ca PSD si PDL cereau disperat uninominal, PNL era mult mai rezervat (fiind mai "mic" in teritoriu), PC-ul spera sa obtina cateva colegii, la fel UNPR, Vadim sau Becali au sanse astfel sa intre si ei la un colegiu (chiar daca partidele lor nu vor avea alti parlamentari), iar UDMR era inversunat impotriva pt ca reprezentarea sa risca sa fie redusa cu 30-50%.
USL/Ponta stiu asta. PDL/Base s-au folosit si ei de aceasta 'slabiciune' a sistemului.
Democratia inseamna pentru Romania condamnarea la mediocritate. Fostii comunisti au blocat accesul oricui ar vrea cu adevarat sa faca politica. Au inceput cu mineriadele si au continuat cu voturi pe liste, sub liste, fara liste... Azi un candidat independent trebuie sa stranga munti de semnaturi... in timp ce un oportunist isi cumpara locul la alegeri cu cateva mii de euro, apoi fura cateva milioane.
Mda, sa zicem.
Ai dreptate si cand plangi soarta unui independent. Nu are parte de un aparat logistic care sa-i adune semnaturi...etc.
Ok, pot sa fiu de acord cu tine, dar.....ce propui?
Sa ne gandim:daca poate sa candideze oricine, va candida oricine. In campanie o sa ne trezim cu sute de candidati, fiecare cu timp de antena...fiecare cu discursul personal...cum o sa fie?
Pe partide, macar traim iluzia ca votam pentru o ideologie anume, dar cu multi independenti cum ajungem sa alegem?
Cine are timp sa-i asculte pe atatia?
Deci simplu sau complicat?
Tu, pehash, te regasesti intr-o ideologie, curent politic, ca sa nu zic partid?
Esti nemultumit de mediocritatea clasei noastre politice....de ce nu faci tu politica?
Sau faci?
dar salariul ala de consilier este mizer. nu pot trai cinstit din el. un parlamentar castiga (pe hartie) mai putin decat castigam eu la 2 ani dupa terminarea facultatii. este modul prin care fostii comunistii s-au asigurat ca sistemul ramane al lor. performanta este nedorita. trebuie sa furi ca sa te 'descurci'. altfel ramai cu salariul de bugetar... care este doar de fatada...
Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja pe aceasta speta, deci Ponta si Antonescu au incalcat legea. Au incalcat-o, desi Ponta zicea ca guvernul pe care cu sarg il conduce va respecta legea. Care lege? Aia a lui Adrian Nastase?
Nu vedeti ca in Parlament se rotesc cam aceleasi figuri, cand la Putere, cand in Opozitie ?
Nu vedeti ca periodic circul se maximizeaza, apoi urmeaza perioade lungi de "normalitate" care culmineaza cu pupaturi si strangeri de mana prietenesti la revenirea din vacante ?
Ca sa ma contrazica, Puterea, oricare ar fi ea, ar trebui sa limiteze prin lege numarul de mandate de parlamentar la 2, ca la presedintie.
N-o sa vedem asa ceva, pentru ca ei sunt atat de destepti si de devotati, incat, daca ar putea, s-ar alege si pe viata in Parlament. Doamne fereste !
maxim x ani in parlament... (eventual functii de conducere ca altfel ajungem cu ai de dragomir si sandu din fotbal care mai au putin si-l intrec pe ceausescu la numarul de ani)
si p-astia ii criticati pt aceeasi chestie dupa 1 (O) zi...
mama masii de treaba...
nu zic ca unii ar fi mai buni decat altii ... zic ca sunteti exact opusul impartialitatii...
Cum sa pacalim prostii? Hai sa ii spunem Parlament, cea mai inalta forma a democratiei.... bla, bla. Si astfel, politicienii(cititi definitia din DEX), isi pot vedea linistiti de propriile interese fara sa dea socoteala nimanui.
De aceea desfintarea sistemului parlamentar si inlocuirea lui cu sistemul administrarii Statului prin contract este o solutie pentru a iesi din cercul vicios, care aduce atata pabuba si invrajbire.
Hai sa ne inchipuim ce se intampla....
Administratorul incaseaza banii de la locatari si dupa un an, cand ne trezim cu apa si caldura taiate (pentru neplata lor la firmele respective) o sterge cu banii nostrii si amanta in tarile mai calde.
Ti-am citit literatura SF de pe forum.....visezi.
Absolut aiurea obsesia ta cu administrarea statului prin contract.....duce, sigur, la dictatura
Fuga de munca si raspundere a sinecuristilor nu se potriveste cu rigoarea si raspunderea prevazuta de orice contract.
Timpul trece, leafa merge, noi cu drag postam.
Chestiunile de substanta, gen: migratia politica, micsorarea numarului de parlamentari, limitarea drastica a imunitatii, pedepsirea penala a votului multiplu, chiulul nemotivat, minciuna in declaratiile de avere si interese nu prezinta interes.
Sictirit!
uninominalul pur - ca sa-si mareasca valul....
sa obtina un Parlament pe care il vor domina
copios....ceea ce le va permite ca atunci
cand se vor eroda si se vor apropia de alta confruntare electorala SA MODIFICE DIN NOU
LEJER sistemul spre ”pe liste”.
Apoi aiasta-i o gandire PE MAI MULTI ANI...deci nu se confirma de loc asertiunea ca nu ar gandi decat ”pe termen scurt”.
*
Votul UNINOMINAL PUR a fost sustinut
de Basescu intr-o vreme cand ii convenea sa-i
ia peste picior pe adversari precum Norica Nicolai sau Tariceanu intrati ”prin redistribuire”.
Basescu - da - nu gandeste decat ”pe termen scurt”...din ce in ce mai scurt....
*
De exemplu pentru o batjocura de 2 bani a
facut atunci caterinca cum ca i-ar fi propus lui Ponta sa fie Premier in februarie...si a venit apoi cu marea dezvaluire la mascariciul de Cristoiu...
aoleu....afta e o furprvă ...se prefacea ardei umplut lovit de uimire...
*
Asa ca atunci cand au alunecat ungurenii pedeleului pe coaja de banana marele glumet s-a vazut cu mainile legate - ajungand sa accepte numirea lui Ponta pe bune...Nuti Udrea maraia ieri destul de explicit....cred ca o vreme cineva nu va mai primi prajitură...
*
Daca il lasa pe Blaga sa devina seful PDL ului acum un an probabil ca partidul nu ar fi ajuns in halul in care este...inca o data ...mare vizionar...
PS. UNINOMINALUL PUR si VOTUL INTR-UN SINGUR TUR sunt vadit nedemocratice lasand fara un minim de reprezentare o multime de cetateni....asta nu mai trebuie argumentat...cine nu vede cu proprii ochi sa fie fericit caci va mosteni pamantul lui Dumnezeu.
Sper ca in Camera Deputatilor - dupa ce se va vedea ca de fapt PDL ul nu vrea deloc....dar deloc deloc UNINOMINAL PUR ci doar il propaga de frica ăluia care i-a terminat ....ei bine sper ca in Camera sa se ajunga la un vot preponderent pe liste cu acordul USL, PDL si UDMR si spre necazul UNPR ai carui lideri ne-ar putea saluta dinafara Casei Poporului in decembrie...
Prin eliminarea reducerii numarului de parlamentari, care a fost optiunea noastra prin refendum, se vede cat de mult ii intereseaza pe ei ceea ce vrea cu adevarat populatia!
Ascultind in inregistrare video, discursul lui Ion Iliescu tinut pe 20 Feb. 2010 la congresul PSD, am remarcat in mod deosebit atitudinea pe care a luat-o impotriva clanurilor, clientelei politice si a grupurilor de interese din PSD.
Amuzant este ca la citeva ore dupa cuvintarea sa, sefia Partidului Social Democrat a fost preluata de un individ (Victor Ponta) a carui nevasta are functia de parlamentar european PSD desi nu poseda nici un fel de abilitati politice si al carui socru este senator PSD. De asemenea, unii din sustinatorii sai principali Radu Mazare si Miron Mitrea au un frate, Alexandru Mazare, senator PSD, respectiv nevasta Manuela Mitrea, deputat PSD.
Unde este credibilitatea lui Ion Iliescu daca acum (2 Martie 2010) sustine membrul unui clan parlamentar iar in urma cu doua saptamini lua atitudine impotriva acestui tip de organizare sociala a PSD-ului?!
Ion Iliescu - declaratie data pe 2 Martie 2010:
"Am fost ieri la CEx. Mi-a plăcut Ponta. Este mai organizat decât Geoană. Mai la obiect. O să fie bine".
`a furat Revolutia~ si
~a chemat minerii~
*
El s-a descalificat si pentru ca pana
prin martie anul acesta ~a tinut Romania in loc~
conform sloganului ~de 23 de ani comunistii
si securistii lui Ilici ~ 8 ani ai lui Base, cei mai fructuosi, 4 ani ai lui Emil etc Basescu prin toate Guvernele si Primariile nepunandu-se...23 de ani pe muchie cu Iliescu...
*
sau ~Ponta e doar de fatada....un om de paie....in
spate sunt papusarii Iliescu Si Nastase...~
*
Cea mai mare DESCALIFICARE a trait-o Iliescu
IERI cand Nuti a spus ca Guvernul Ponta e inventat de ~Nastase si Voiculescu~
...ai de capul t[u, Ilici, nici la ASA NU nu te
mai mentioneaza astia...
Adica daca nu este ales el, Ponta, premier, Basescu trebuie trimis la puscarie. Asa se lucreaza in democratia postdecembrista.
"Modificarea legislatiei electorale pe care o impuneti acestei tari contravine Codului bunelor practici in materie electorala, ce contine recomandari ale Consiliului Europei, adoptate de catre Comisia de la Venetia" (comunicat PSD la depunerea motiunii de cenzura).
Adica.... "potrivit reglementarilor europene, legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu minim 12 luni inainte de alegeri."
Vreti? CIne? Voi de la sediu? Dar voi de ce ati acceptat traseisti? Atunci era ok, dar invers nu?
Lasa-ne fratioare!
Are probleme serioase de memorie....
Fara traseistii din PDL si cei din UNPR azi USL nu era la guvernare, cum sa interzica traseismul vreun partid din Romania ?!
NICI unul nu vrea asta, o spun cand au nevoie, dar nu o pun in aplicare !!
Ipocrizie !!!
Faza cu partidele la noi oricum este o abureala.
Un partid reprezinta un grup de oameni cu aceiasi ideologie (de stanga sau dreapta, conservatori sau liberali) astfel ca plecarea de la un partid de stanga la unul de dreapta sau inversa indica clar un oportunist.
Adunatura..........
Da, ar fi prea mica placinta in cazul asta.
Dacă ar exista și un al doilea tur de scrutin, acolo s-ar putea corecta lucrurile. Așa chiar nu există nici control, nici cale de întoarcere!
În concluzie: făcurăți, fraților, o treabă deșteaptă rău de tot, și biiiine gândită, ca orice lege din țara asta (că ne vom scărpina temeinic și din cauza ei, ce mai contează, va fi dreasă ulterior, după ce-și va produce consecințele, cu o altă lege încă și mai „deșteaptă”!)...
..nr. de parlamentari rezulta din nr. de colegii ce trebuie sa aibe un anumit nr. de alegatori...in acest caz rezulta 320 de parlamentari
Atentie... migratia politica nu se poate stopa numai dupa schimbarea constitutiei
In aceasta situatie era si PDL (ma rog, coalitia) cu ceva vreme in urma si nu a facut-o. Si ar fi putut sa includa si partea cu 300 (cu numarul sunt de acord, unicameralul nu sunt - ar putea trece legi "pe sub mana" foarte usor;) si restrictionarea migrari politice.
Poate alta ar fi fost situatia astazi.
Plus ca PDL-ul se diminueaza pe zi ce trece...din nefericire.
Daca primul clasat intr-o circumscriptie electorala merge in parlament atunci e bine, dar atata timp cat exista prag electoral in lege - cum afecteaza pragul electoral rezultatul alegerilor?
Cum ramane cu norma de reprezentare - un deputat la 70.000 de locuitori si un senator la 160.000 de locuitori? Art. 5 aliniatele 2 si 3.
pentru un deputat/senator va exista un numar minim de voturi? daca ia unul 14% din voturile exprimate, adica 1000 de voturi, intra in parlament ?
tu trebuie doar sa ataci si atat.
mai citeste o data sa vezi parerea lui Antonescu.
da?
Bine !
Pentru reducerea numarului de parlamentari nu e nevoie de modificarea constitutiei, au spus-o chiar Ponta si Antonescu de mai multe ori. Parlamentul unicameral, intr-adevar, trebuie prevazut in constitutie dar nimeni din parlament nu vrea sa initieze un vot pentru asta.
PDL=USL=MIZERIE
Altfel sa ridice, mai bine, toti maine sus ca in Marea Adunare Nationala sa stim si noi macar in ce stadiu ne aflam!
ce s-a intamplat la greci cu ascensiunea comunistilor si nazistilor in parlament e pe cale sa se intample si la noi cu partidul baiatului ala cu televiziunea poporului.
victime imediate : PP-ul lui DD , PDL , UDMR (care are totusi cateva colegii sigure).
victime colaterale, pe termen lung : PNL
iar romanii o sa aibe numai de pierdut : un partid cu 40% in teritoriu si cu o raspandire uniforma (PSD-ul) are sansa sa rada toate colegiile din tara.
iar, ca exemplu, un partid de 20% al "oamenilor inteligenti" (daca ar exista asa ceva), poate foarte simplu sa nu intre in parlament (neavand majoritatea in niciun colegiu). ceea ce e profund nedrept.
din pacate, pana si basescu a sustinut uninominalul pur.
pentru a exemplifica, va reamintesc ca in judetul brasov in 2008 toate cele 8 colegii de deputati au fost castigate de candidati pdl (desi partidul a avut doar 38,5% procent) iar mandatele au fost distribuite proportional cu voturile si logic 3 la pdl, 2 la psd, 2 la pnl, si 1 la udmr. pe noua lege toti deputatii judetului brasov ar fi trebuit sa fie in 2008 de la pdl ceea ce ar fi reprezentat o imensa aberatie, adica nereprezentarea deloc in parlament a 61,5% dintre votanti.
se incalca grosolan art. 61 alin (1) din constitutie in care se proclama parlamentul ca organ reprezentativ si sub pretextul de a bloca nedemocratic partide asa-zis populiste ne indreptam spre dictatura.
sper ca aceasta enormitate sa fie invalidata de curtea constitutionala
20% pentru USL;
19% pentru PDL;
18% pentru PP-DD;
17% pentru PRM;
16% pentru PNG;
5% pentru UDMR;
3% pentru UNPR ;
2% alte partide.?
Pe cei 80 % din electori ii reprezinta USL cu al lor 20% ?
Hai sa fim seriosi !
Este o lege populista , ceva cu sistemul imbarligat al lui Tariceanu din 2008.
Sa nu spuneti ca electoratul este shui. Legea , da , poate fi shuie.
Unul mai prost ca altul ,unul mai corupt ca altul, unul mai securist ca altul.
Noroc ca nu s-au cunoscut inainte de 89, bulangii astia s-ar fi turnat intre ei pana la lesin. Diaconu pe Marga ,marga pe Nica si Campeanu baba, Campeanu pe Florin georgescu ,gerogescu pe antene-scu ,antene-scu pe stanescu roshca si Roshca pe toti ....
Toti sunt securisti sau turnatori.iar daca prin absurd este unul care nu a fost, nu-i vina lui .El tare isi dorea dar securitatea n-a ajuns si la el ....
Jos guvernul securisto mafiot Pontacul I !
Socialismul trebuie interzis prin lege !!
Hai sa incercam sa limitam ascensiunea unor viitoare partide pe motiv ca ameninta democratia si viitorul tari .
Ce gandire inteleapta are toa'rsu Ponta .
Si urlau in gura mare ca Basescu e dictator .