Vasile Cepoi, ministrul desemnat al Sanatatii in guvernul Ponta, a declarat in timpul audierilor din Parlament ca urgenta mandatului sau este deblocarea posturilor din sanatate: "spuneam la intalnirea cu FMI ca numai Dumnezeu ne pazeste de un eveniment catastrofal".

Vasile CepoiFoto: Agerpres

Relatiile tensionate dintre Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente sau dintre Ministerul Sanatatii si CNAS sunt alte subiecte abordate in sedinta comisiilor parlamentare pentru sanatate.

Vasile Cepoi a precizat cele cinci obiective majore ale mandatului sau:

1. Noua lege a sanatatii

Vasile Cepoi: "Este nevoie de o decizie politica pentru a decide ce sistem de sanatate dorim sa avem."

2. Implementarea sistemului de management al calitatii medicale

Vasile Cepoi: "Acolo unde se justifica luam in calcul redeschiderea unor spitale. Vom permite spitalelor sa se reorganizeze ca fundatii cu un singur proprietar, fie autoritatea publica fie Ministerul, care ar permite o responsabilizare mai mare a managementului."

3. Cresterea accesibilitatii populatiei vulnerabile la servicii medicale mai ales datorita distributiei inegale a medicilor

Vasile Cepoi: "Exista riscul sa ramanem fara medicamente importante pe piata prin retragerea unor firme. Deja avem cateva probleme din cauza lipsei scazute de interes economic pentru anumite medicamente. Este o relatie tensionata intre Ministerul Sanatatii si producatorii de medicamente si trebuie sa gasim o solutie pentru a detensiona situatia."

4. Controlul financiar al sistemului medical

Vasile Cepoi: "In urma descentralizarii am ajuns sa nu cunoastem care este situatia in anumite spitale. Va trebui intr-un timp foarte scurt sa modificam legislatia de asa maniera incat sa ajungem la cunoasterea situatiei reale din sistem."

5. Reducerea dezechilibrului financiar.

Vasile Cepoi: "Urgent vom debloca posturile din sanatate si spuneam la intalnirea cu FMI ca numai Dumnezeu ne pazeste de un eveniment catastrofal."