Ministrul desemnat al Internelor, Ioan Rus, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate cu 36 de voturi pentru, 8 impotriva si doua abtineri. "In startul mandatului nu am in proiect niciun fel de restructurari masive", le-a declarat Ioan Rus jurnalistilor. La audieri, Rus a spus ca politistii locali sunt agenti electorali care "sprijina primarul si fac propaganda pentru el si nu se ocupa de siguranta cetateanului decat in timpul liber". Rus a precizat ca va avea o serie de intalniri cu reprezentantii politiei locale din toate zonele tarii si "le voi explica cu mare concretete si seriozitate ce are de facut fiecare".

"Prima chestiune legata de salarii e una globala - reintregirea salariilor tuturor bugetarilor si ne vom incadra si noi acolo. Sunt restante la plati in minister, sunt restrictii in utlizarea mijloacelor ministerului, sunt mai multe lucruri pe care le vom analiza", a adaugat Ioan Rus.

La audieri, ministrul desemnat pentru MAI a declarat ca politistii locali sunt mai mult agenti electorali pentru primari in loc sa-si exercite atributiile in folosul comunitatii.

  • Sentimentul meu in acest moment este ca politiile locale sunt mai mult agenti electorali ai primarilor decat oameni care se ocupa cu ordinea publica in orasul respectiv. Fiecare primar are 200-300 de politsti locali care sunt agentii lor electorali .
  • Trebuie sa gasim o solutie prin care prin colaborare cu politia centrala sa dam  atributiuni mult mai clare acestor oameni. In varianta in care functioneaza acum nu se poate. Nu pot spune ceva decisv acum pentru ca nu am toate elementele necesare.
  • Nu cred in prestatia lor actuala, deopotriva ca sunt primari pedelisti, pesedisti este egal cam acelasi lucru fac toti: sprijina primarul si fac propaganda pentru el si nu se ocupa de siguranta cetateanului decat in timpul liber.
  • Politia locala nu are atributii in procesul electoral iar in aceasta saptamana voi avea intalniri zonale cu toate structurile ministerului de Interne in Oltenia, Iasi, Transilvania. Fiecare vor primi instructiuni foarte clare de respectarea legii si de filmul in care jucam incepand de azi, fiecare politist de jos pana sus si va asigur ca le voi explica cu mare concretete si seriozitate ce are de facut fiecare astfel incat, legea sa fie respectata inclusiv pe perioada campaniei electorale.
  • Nu intentionez sa schimb pe nimeni, nu am niciun obiectiv de schimbat in politie si, in acelasi timp, intentionez sa schimb pe oricine care face o singura eroare in procesul de indeplinire a sarcinilor si obiectivelor de serviciu pe care le va avea.