Victor Ponta a facut publica lista ministrilor din guvernul sau marti seara, intr-o conferinta de presa comuna cu Crin Antonescu si Daniel Constantin. Dati click pe numele ministrilor pentru a le accesa profilul complet.

Lista completa a ministrilor:

Finante si vicepriministru: Florin Georgescu - Profil Florin Goergescu

Afaceri Externe: Andrei Marga - Profil Andrei Marga

Justitie: Titus Corlatean - Profil Titus Corlatean

Economie: Daniel Chitoiu - Profil Daniel Chitoiu

Interne: Ioan Rus - Profil Ioan Rus

Aparare: Corneliu Dobritoiu - Profil Corneliu Dobritoiu

Agricultura: Daniel Constantin - Profil Daniel Constantin

M. Muncii - Mariana Campeanu - Profil Mariana Campeanu

Educatie - Ioan Mang - Profil Ioan Mang

Transporturi - Ovidiu Silaghi - Profil Ovidiu Silaghi

Sanatatii- Vasile Cepoi - Profil Vasile Cepoi

Dezvoltare si Turism: Eduard Hellvig - Profil Eduard Hellvig

Cultura: Mircea Diaconu

Comunicatii: Dan Nica - Profil Dan Nica

Afaceri Europene: Leonard Orban,

Ministrul Administratiei: Victor Paul Dobre

Plus 4 ministri delegati: Dialog social: Liviu Marian Pop, Mediul de Afaceri: Lucian Isar, Relatia cu Parlamentul: Mircea Dusa

Declaratii Victor Ponta:

- As vrea sa precizez ca voi vorbi tot timpul de Guvernul Romaniei, nu de Guvernul Ponta sau Guvernul USL.

- Luni voi prezenta lista guvernului si programul de guvernare in Parlament, solicitnd votul de la grupurile parlamentare ale USL, care numara acum 229 de parlamentari. Avem nevoie de 231 de voturi. Miine voi avea consultari cu UNPR, minoritati si UDMR.

- Am ales in mare majoritate pastrarea actualei structuri a guvernului pentru a nu avea probleme administrative. Dupa alegerile din toamna vom putea schimba.

- Acest guvern are sarcini clare: In primul rind, o schimbare clara a modului de guvernare. Ma refer la prioritati, atitudini si oameni.

- Prioritatea zero, ca om al legii, este respectarea legilor, fara exceptii si fara derogari.

- Ne dorim sa aratam ca Romania poate fi guvernata altfel decit in ultima perioada.

- Guvernul Romaniei va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nu de la sediul PSD.

- Acest guvern, spre deosebire de trecut, isi asuma prin persoana mea sa respecte in totalitate Parlamentul si sa ceara sprijinul sau.

- Nu Guvernul trebuie sa conduca Parlamentul, ci Parlamentul e cel care investeste sau retrage increderea Guvernului.

- Daca va fi adoptata o motiune simpla impotriva unui ministru din Guvernul USL, acesta va trebui sa plece.

- Prioritatea 2: repararea inechitatilor sociale.

- Prioritatea 3: o viziune economica si fiscala clara care sa ofere stabilitate, predictibilitate, si un cadru clar pentru cresterea economica si creare de locuri de munca.

- Protejarea si utilizarea resurselor naturale si a altor active ale statului pe baza unei strategii de termen mediu si lung construita in interes public si national.

- E esential sa ne respectam angajamentele in fata partenerilor internationali, dar si pe cel asumate in fata cetatenilor Romaniei.

- Prioritatea 4: Ne propunem o functionare depolitizata a administratiei publice. Doar ministrii si secretarii de stat vor fi investiti si sprijiniti politic in Guvernul USL.

- Prioritate 5: Toleranta zero fata de fapte de coruptie si de clientelism in structurile guvernamentale; continuarea eforturilor pentru indeplinerea cerintelor din MCV si a eforturilor de a face o justitie corecta.

- Alegeri democratice si corecte. Imi asum obligatia de a asigura faptul ca administratia publica nu va fi implicata in campania electorala. Obligatia nr 1 a Guvernului va fi de a combate frauda si mai ales coruptia electorala.

- In ceea ce priveste alegerea titularilor trebuie sa tin cont 3 criterii: de experienta profesionala - nu este timp acum de invatat, integritatea si corectitudinea in exercitarea functiei publice, iar in al 3-lea rind - eficienta.

Lista propunerilor:

Finante si vicepriministru: Florin Georgescu

Afaceri Externe: Andrei Marga

Justitie: Titus Corlatean

Economie: Daniel Chitoiu

Interne: Ioan Rus

Aparare: Corneliu Dobritoiu

Agricultura: Daniel Constantin

M. Muncii - Mariana Campeanu

Educatie - Ioan Mang

Transporturi - Ovidiu Silaghi

Sanatatii- Vasile Cepoi

Dezvoltare si Turism: Eduard Hellvig

Cultura: Mircea Diaconu

Comunicatii: Dan Nica

Afaceri Europene: Leonard Orban

Ministrul Administratiei: Victor Paul Dobre

Mediului: Rovana Plumb

Patru ministri delegati:

Ministrul delegat pentru dialog social: Liviu Marian Pop

Ministru delagat pentru Mediul de Afaceri: Lucian Isar

Ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul: Mircea Dusa

UPDATE:

Victor Ponta a decis sa renunte la portofoliul de ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale, pentru care era propusVictor Alistar si sa renunte la propunerea Corinei Dumitrescu la portofoliul Educatie. Portofoliul a fost atribuit lui Ioan Mang.

Sesiunea de intrebari:

Victor Ponta:

- Basescu nu a aflat de la TV, i-am transmis lista guvernului in urma cu o ora sau doua. Mi-am propus sa avem relatii institutionale, si presedintele nu trebuie sa afle de la TV.

- Guvernatorul Isarescu mi-a dat o mina de ajutor esentiala: pe o perioada de 6 luni si-a dat mina sa dreapta, primviceguvernatorul, sa fie mina mea dreapta - primvicepremier Florin Georgescu.

- Vreau sa le multumesc celor doi ministri mai vechi, domnului Florin Georgescu si domnului Ioan Rus, care au acceptat sa vina in acest Guvern pana in toamna.

- Dl Orban are citeva proiecte esentiale de continuat, am fost de acord cu propunerea dlui Daniel Constantin sa pastram continuitatea.

- Vreau sa-i multumesc public lui Titus Corlatean, care in mod sigur isi dorea si merita alt portofoliu. La solicitarea mea, Titus are menirea de a asigura o buna reprezentare a Romaniei la Bruxelles in obiectivul nostru de a indeplini obiectivele din MCV. Pregatirea de jurist si diplomat reprezinta un avantaj pentru a indeplini criteriile din MCV.

- Eu voi prezenta lista guvernului si in cpmitetul executiv al PSD, PNL si PC si voi solicita un vot. Sunt convins ca exista vointa politica pentru a sprijini Gevernul Romaniei condus de mine. Exclud varianta de a primi un vot impotriva acestui guvern.

- Nu stiu pe nimeni nemultumit [n.r. in USL cu privire la componenta Guvernului].

- Domnul Florin Georgescu va fi suspendat din functia de prim-viceguvernator.

- Domnul Vasile Cepoi, domnul Liviu Marian Pop, domnul Victor Alistar, domnul Florin Georgescu nu sunt membri de partid, sunt tehnocrati asociati politic.

- De maine dimineata, dupa votul din cadrul structurilor, cei nominalizati trebuie sa inceapa sa scrie la programul de guvernare.

- Cei care au portofolii afectate de scrisoare de intentia FMI vor incepe discutiile tehnice cu FMI si CE.

- Vineri dimineata trebuie sa trimit lista guvernului si programul de guvernare pentru ca luni sa fie convocate comisiile si plenul Parlamentului.

- USL are 229 de parlamentari, alaturi de ei sunt si parlamentarii independenti care m-au anuntat ca vor sustine Guvernul. Maine ma intalnesc si cu grupul Minoritatilor carora le voi propune un acord de cooperare, ne intalnim si cu UNPR. Cu PDL nu vom avea intalniri, cu UDMR ramane sa vedem. Teoretic exista o majoritate suficienta pentru a merge mai departe.

- Nu vreau sa conduc un Guvern care sa conduca Parlamentul.

- Cu privire la acuzatii aduse lui Victor Alistar: decizia justitiei a fost ca acuzatia era neintemeiata.

- Va fi un singur vicepremier care are si portofoliu, domnul Florin Georgescu. Va explic de ce am considerat necesara cumularea functiei de viceprim-ministru cu cea de ministru de Finante. Dl. Georgescu va avea extrem de dificila sarcina de a coordona nu doar Ministerul de Finante pe care il conduce direct ci si celelalte ministere, incepand cu Ministerul Economiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, ministere care au obligatia asumata prin acordurile pe care Romania le-a semnat cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Prin functie de viceprim-ministru, Florin Georgescu are si autoritatea necesara de a coordona si celelalte ministere in discutiile cu FMI, CE si BM.

- Nu sunt multumit doar de 3 ministre in cabinet si imi doresc ca din noiembrie sa avem o reprezentare mult mai echilibrata.

- Luni cerem votul de incredere al Parlamentului. Daca il avem, luni seara vom depune juramantul iar marti vom avea si secretarii de stat pe principiul paritatii reprezentarii in functii politice prevazut in acordul USL.

Crin Antonescu:

- Dl Eduard Hellvig era seful campaniei pentru locale. Miine, il voi propune pe Dan Motreanu pentru a conduce campania electorala la alegerile locale.

- Reactie la o intrebare pusa de un jurnalist: Mai apareti? Nu dumneavoastra personal, ci Evenimentul.

- Dupa cum am spus, in acest Guvern, nu va fi nimeni din gasca lui Basescu.

Transmisia LIVE VIDEO incepe in jurul orei 21.00