Pozitia USL fata de problema pensionarilor este ca "guvernul PDL, Boc si apoi Ungureanu au interpretat in mod gresit si cu rea credinta prevederile legale" astfel incat guvernul trebuie sa restituie imediat pensionarilor sumele oprite incepand cu 2011, a declarat presedintele social democrat Victor Ponta luni, cu ocazia unei conferinte de presa comune a liderilor USL.

Liderul PSD a precizat ca USL intentioneaza sa adauge motiunii de cenzura doua noi subiecte: "batjocorirea si situatia inacceptabila in care se gasesc pensionarii" si problema fondurilor europene. Potrivit presedintelui social-democrat, deciziile Curtii Constitutionale din 13 martie in chestiunea reformei sanatatii arata ca problema rezida in faptul ca "guvernul continua sa interpreteze gresit o lege clara".

"Banii luati de stat trebuie inapoiati pensionarilor imediat", a declarat Victor Ponta. "Daca ne grabim si le dam oamenilor banii inapoi, s-ar putea sa le dam oamenilor cat le-am luat de drept", pe cand daca Guvernul va restitui banii in urma deciziilor instantelor "pierdem mult mai mult decat le dam acum", pentru ca se adauga cheltuielile de judecata si rata inflatiei, a explicat liderul social-democrat.

Victor Ponta a precizat ca restituirea banilor ar trebui insotita de "asumarea raspunderii politice a domnului Boc, domnului Ungureanu si doamnei Boghicevici."

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a precizat ca in ceea ce priveste subiectul fondurilor europene, Uniunea a identificat trei probleme:

  • gradul extrem de scazut al absorbtiei de fonduri, din acest punct de vedere Romania fiind pe ultimul loc in randul statelor membre;
  • dupa ce a scapat de anumite penalitati, Romania este in pericol de a i se suspenda 5 programe operationale;
  • Romania nu are strategie financiara pentru 2014-2020.