Primarul comunei Banesti, anuntat de PDL Prahova candidat pentru un nou mandat, se va afla in arest preventiv in prima parte a campaniei electorale, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus prelungirea mandatului de arestare preventiva cu 30 de zile, si nu cu 20 de zile, cum dispusese Curtea de Apel Ploiesti, scrie Mediafax.

Primarul comunei prahovene Banesti, Ion Costache Petre, anuntat de PDL Prahova drept candidat pentru un nou mandat de primar din partea organizatiei conduse de Roberta Anastase, se va afla in arest preventiv la inceputul campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an.

Potrivit unor reprezentanti ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, care instrumenteaza dosarul penal al lui Costache Petre, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul procurorilor care au atacat decizia Curtii de Apel Ploiesti, decizie prin care mandatul de arestare preventiva pe numele primarului fusese prelungit cu 20 de zile, si nu cu 30 de zile, asa cum au cerut initial anchetatorii.

Astfel, daca in urma sentintei Curtii de Apel Ploiesti mandatul de arestare fusese prelungit pana in 9 mai, in urma deciziei ICCJ acest mandat a fost prelungit pana in 19 mai inclusiv. Aceasta, in conditiile in care campania electorala incepe in 11 mai.

Aceeasi sentinta a fost pronuntata in cazul altor trei inculpati in acest dosar.

Primarul Ion Costache Petre a fost arestat preventiv in 23 martie, dupa ce procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, insotiti de trupe speciale, au descins la mai multe adrese din comuna Banesti, perchezitionand, printre altele, sediul primariei si locuinta primarului.

Anchetatorii il acuza pe primar ca a inlesnit sustragerea de catre mai multe persoane a unei conducte de alimentare cu apa care apartinea SC OMV Petrom SA si ca a atribuit contracte de prestari servicii pe bani publici unei firme ce apartine ginerelui sau.

De asemenea, procurorii sustin ca Ion Costache Petre nu a luat masuri pentru inventarierea, executarea de statistici, inspectia si controlul efectuarii unor servicii publice de interes local, astfel incat Compania Publica Banesti SA, firma care apartine Consiliului Local Banesti si care are ca obiect de activitate furnizarea de apa si servicii de salubritate, a inregistrat in anul 2011 pierderi de 600.000 de lei, in conditiile in care anterior raportase un profit de 500.000 de lei.

Ion Costache Petre a fost ales primar al comunei Banesti in 2004 si a fost reales in 2008. Petre a schimbat mai multe partide politice, fiind membru PNL, PNG-CD si PNDC (Partidul National Democrat Crestin, sub sigla caruia a candidat in anul 2008).

Cu mai putin de o luna inainte ca Ion Costache Petre sa fie arestat, prim-vicepresedintele PDL Prahova, Florin Anghel, a anuntat ca acesta va candida pentru al treilea mandat din partea PDL la alegerile locale de anul acesta.

Surse din PDL Prahova sustin ca sondajele facute de partid inainte de arestarea primarului aratau ca 70% dintre alegatorii din Banesti l-ar fi votat pe primar pentru inca un mandat.

Pana in prezent, niciunul dintre liderii PDL Prahova nu a comentat situatia primarului, iar organizatia judeteana democrat-liberala nu a anuntat un alt candidat pentru primaria Banesti.