Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, miercuri, ca scopul formatiunii pe care o reprezinta este ca limba maghiara sa devina oficiala in regiunile in care comunitatea maghiara detine o pondere importanta, transmite Agerpres.

"Prin pasi marunti am ajuns de la 0 drepturi lingvistice in 1989 la 64 si nu vrem sa ne oprim. Pe termen lung scopul nostru este ca limba maghiara la nivel regional sa fie limba oficiala", a declarat, intr-o conferinta de presa, Kovacs Peter.

El a adaugat ca pentru acest obiectiv mizeaza inclusiv pe sprijinul politicienilor romani.

"Acest lucru o sa-l atingem prin acei pasi marunti, fiecare drept lingvistic este un drept in directia oficializarii limbii maghiare la nivel regional. Ne referim acolo unde comunitatea maghiara traieste in bloc -in Secuime, respectiv in regiunile din Bihor, Satu Mare si o parte din Salaj, unde comunitatea maghiara este in proportie de peste 60-70-80%. Pentru asta este necesara modificarea Constitutiei si contam pe votul a 44% din politicienii romani si contam pe sprijinul comunitatilor locale romanesti", a explicat Kovacs Peter.

Secretarul general al UDMR nu se asteapta insa ca acest obiectiv sa fie atins foarte repede. "Daca in 22 de ani am ajuns de la 0 la 64 de drepturi lingvistice, atunci in urmatorii 20 de ani o sa ajungem ca limba maghiara sa fie limba oficiala la nivel regional", a spus acesta.

Kovacs Peter a mai anuntat ca UDMR si Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale au editat o brosura cu drepturile lingvistice ale maghiarilor, pe care o vor distribui in sapte judete din Transilvania.

"Cu ajutorul organizatiilor de tineret maghiare o sa popularizam acest material, aceste drepturi lingvistice, o sa ajungem in sapte judete ale Transilvaniei - Bihor, Satu Mare, Salaj, Cluj, Mures, Harghita si Covasna, o sa impartim 2.000 de exemplare din acest material, o sa ne bazam pe 300 de voluntari si o sa mergem din usa in usa, respectiv o sa organizam 14 forumuri cetatenesti", a spus secretarul general al UDMR.

Presedintele Institutului pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale, Horvath Istvan, a declarat ca din studiile institutiei pe care o conduce rezulta ca exista probleme in privinta respectarii drepturilor lingvistice ale maghiarilor.

"Nu se respecta cu aceeasi implicare in fiecare tip de localitate si aici ma refer la localitati in functie de ponderea vorbitorilor de limba maghiara. Am constatat ca aici putem ajuta cel mai bine daca ne implicam pe doua planuri: pe de parte prin comunicarea cu administratia, pe de alta parte prin comunicarea cu cetatenii, la care le clarificam care le sunt drepturile, pe de o parte ca sa nu aiba asteptari exagerate in anumite situatii, pe de alta parte, ca sa poata sa aiba asteptari foarte clare, care sunt prevazute de lege", a spus Horvath Istvan.