Candidatura la sectorul 6 pune in pericol functionarea USL la Bucuresti. Potrivit surselor Hotnews.ro, liberalii au amenintat in cadrul negocierilor cu PSD ca, daca nu este propus Rares Manescu candidat, sunt dispusi sa candideze cu liste separate in toate sectoarele. De partea celalata, PSD il sustine pe Gabriel Mutu si nu este dispus sa cedeze. Social democratii au plusat cerand candidaturi separate doar pe sectorul 6."Situatia este destul de tensionata. Se discuta in interiorul USL despre candidaturi separate pe Bucuresti. Liberalii au amenintat ca merg separat pe Bucuresti, in timp ce social democratii vor doar candidati separati pe sectorul 6, au declarat pentru Hotnews.ro surse USL.

Ponta si AntonescuFoto: AGERPRES

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Romania TV, ca este posibil ca liberalii sa aiba candidati proprii la toate primariile de sector, in cazul in care PSD nu va fi de acord cu o candidatura a unui liberal la primaria sectorului 6.

"Fie avem candidaturi comune pe toate sectoarele, fie, daca nu va fi posibil acest lucru, avem varianta unor candidaturi separate pe sectoare", a declarat Antonescu.

De partea cealalta, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca din punctul sau de vedere doreste ca USL sa aiba candidati comuni la toate sectoarele Capitalei."Mai spun o data: noi avem foarte clar in acord ca la Bucuresti sustinem un candidat comun si acela este Sorin Oprescu. Avem un candidat comun, dl Oprescu. Avem lista comuna.

Din punctul meu de vedere, imi doresc sa avem candidati comuni la toate sectoarele. Protocolul nu ne obliga sa avem candidati comuni decat la judet si municipii resedinta de judet. Nu ne obliga si mai jos. N-o sa avem in 3.300 de localitati candidati comuni, ca nu se poate" a afirmat Ponta.

In ceea ce priveste candidatul pentru functia de primar al sectorului 6, liderul PSD a precizat ca Stefan Florescu are sansele cele mai mari sa castige. "Dupa toate sondajele noastre, e domnul Florescu de la PC. Intamplator, v-o spune un PSD-ist. Eu sustin orice varianta buna la toate localitatile', a mai declarat Ponta.

O alta problema este lista de consilieri. Social democratii doresc paritate la lista de consilieri in timp ce liberalii refuza invocand sondajele de opinie pe Bucuresti in care ar avea un scor dublu fata de PSD. Sursele citate sustin ca social democratii liberalii le-au replicat partenerilor de Uniunie ca la nivel national PSD este mult peste PNL si ca pretentiile lor sunt indreptatite pentru o impartire echitabila la Bucuresti.

O varianta propusa de sociali democrati in cadrul negocierilor ar fi renuntarea la paritate pe lista consilierilor generali in schimbul candidatului la sectorul 6. Liberalii au refuzat intelegerea. De asemenea, o alta varianta propusa de PSD a fost nominalizarea conservatorului Stefan Florescu la sectorul 6 care apoi sa se inscrie in PSD. Nici aceasta varianta nu a fost agreata de liberali.

"Inca nu s-a luat o decizie insa situatia este foarte complicata. Daca spargem USL pe Bucuresti riscam sa dam un semnal prost in tara si, mai mult de atat, riscam sa-l pierdem pe Sorin Oprescu", au explicat sursele citate.

USL si-a nominalizat candidati pe patru sectoare din sase. Astfel la sectorul 1 este candidat Andrei Chiliman, la sectorul 3 - Robert Negoita, la sectorul 4 - Cristian Popescu Piedone si la sectorul 5 - Marian Vanghelie. Potrivit surselor citate PSD calculeaza ca daca renunta la sectorul 6, dupa alegeri in Bucuresti ar avea un singur primar castigator in persoana lui Marian Vanghelie in timp ce PNL ar detine doua primarii sectorul 1-Andrei Chilman si sectorul 6 Rares Manescu iar PC o primarie la sectorul 4-Cristian Popescu Piedone.

Social democratii se tem ca nici pe Marian Vanghelie nu se pot baza si il suspecteaza ca ar putea parasi partidul dupa ce va castiga un nou mandat la sectorul 5.

Sursele citate sustin ca situatia s-a complicat de la renuntarea Ecaterinei Andronescu de-a candida la sectorul 6. Andronescu era un candidat eligibil, cotat cu sanse mari de a castiga primaria de sector si initial PNL acceptase ca nominalizarea apartine PSD. Refuzul acesteia i-a determinat pe liberali sa revendice nominalizarea argumentand ca Rares Manescu este candidatul cel mai bine cotat in sondaje dupa Andronescu.

Liderii USL intentioneaza sa transeze situatia candidaturilor pe Bucuresti pana la sfarsitul saptamanii.