Congresul USL de la Romexpo, anuntat de liderii PSD, PNL si PC drept un semnal al mobilizarii electorale, a fost capturat de discursurile prelungite ale lui Victor Ponta si Crin Antonescu. Dupa aproape sase ore de congres si cuvantari, membrii USL de rand si-au amintit cu greu ideile principale transmise de liderii PSD si PNL. Unii USL-isti de rand au inteles ca Ponta si Antonescu au vorbit de reducerea CAS si TVA, altii ca au fost enumerate atributiile presedintelui si ale premierului, altii s-au limitat sa spuna ca au fost indemnati sa castige alegerile si ca discursurile au fost frumoase.Vezi in text un videoreportaj in care USL-istii explica cu ce ideei au ramas dupa cuvantarile liderilor Uniunii.

congres USLFoto: Hotnews

In prezenta a catorva mii de oameni, liderii USL si-au facut aparitia in pavilionul de la Romexpo pe acordurile melodiei Thunderstruck cantata de AC/DC, facand un tur de onoare in sala. Pe scena au fost asezati tineri imbracati in tricouri rosii, galbene sau albastre. Sub sigla “USL 2012 - Anul victoriei”, mitingul s-a desfasurat pe parcursul a doua ore in care Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin si Sorin Oprescu au facut apel la unitate si solidaritate pentru castigarea alegerilor si i-au atacat pe Mihai Razvan Ungureanu si pe Traian Basescu.

Organizatorii au centrat atentia pe cei trei lideri ai USL, pe Liviu Dragnea si pe Sorin Oprescu, de pe scena lipsind nume ca Adrian Nastase (el fiind prezent in sala), Dan Voiculescu sau Ion Iliescu. De altfel, marii absenti au fost Ion Iliescu si liderul fondator al conservatorilor. La mitingul USL au participat si cativa reprezentanti ai grupului celor care au manifestat in Piata Universitatii in ianuarie.

Discursurile liderilor USL au fost intrerupte de scandarile militantilor din sala: "Victorie!", "USL!", "Jos Basescu!", "La puscarie!".Nu au lipsit si pancartele impotriva sefului statului: "Base, du-te cu salupa! Iti uram vanturi din pupa".

Discursurile lungi ale liderilor USL au stins din entuziasmul membrilor de partid iar scandarile au scazut in intensitate. Dupa prima ora de speechuri, militantii au lasat pancartele jos iar randurile de la etaj s-au rarit semnificativ.

Intrebati de reporterii HotNews.ro care au fost ideile retinute din discursurile celor doi presedinti, USL-istii de rand au avut dificultati in a raspunde. Unii au auzit ca s-a vorbit de reducerea CAS-ului, unii au spus ca le-au ramas in minte cuvintele “victorie” si “unitate”, altii au inteles ca trebuie sa invinga la alegeri PDL-ul. Vezi mai jos un videoclip cu ce au inteles USL-istii din dicursurile celor doi lideri:

  • Membru USL: "Toate cele trei discursuri au fost super. E bine ca uneste, ca si un tot, si mana stanga si mana dreapta. Am urmarit cu atentie discursurile si, in principal, se ocupa de paturile sociale defavorizate si am apreciat ca doresc sa reduca CAS-ul si TVA-ul."
  • Doi membri USL Teleorman: "Au vorbit despre prietenia adevarata care duce la victorie, unitatea prin care ne vom castiga libertatea."
  • Ionescu Nicolae (PNL), primar Homocea - jud. Vrancea: "Din discursuri am inteles ca au vorbit despre echipa castigatoare pentru Romania. Cred ca e suficient. Sunt mandru sa fac parte din acesta echipa."
  • Membru PNL sector 4: "Unitate si victorie. E suficient"
  • Membru USL: "Am inteles ca nu vom colabora cu PDL-ul sub nicio forma. A doua idee este ca vom castiga. Ai cerut doua idei, ti-am spus doua idei."
  • Mircea Cosma (PSD), presedintele Consiliului Judetean Prahova: "1. S-a dat ordin armatelor noastre sa invinga. Si 2, s-a decis scoaterea Romaniei din rahatul in care au bagat-o astia."
  • Condrea Ioan (PNL): "Din discursul domnului Antonescu am inteles functiile presedintelui, functiile premierului spuse clar si raspicat; datoria fiecaruia, pe fiecare segement. De la domnul Ponta... Sa stau putin sa ma gandesc. A spus si domnia sa datoria sa de a aduce economia pe baze reale."
  • Membru PNL: "Eu am retinut ideea de refacere morala si ideea nationala, care nu este de lepadat."
  • Horia Teodorescu, presedinte PSD Tulcea: "In primul rand s-a clarificat necolaborarea nostra cu PDL, care da un alt tonus organizatiilor in lupta electorala. Un alt mesaj important a fost pentru noi si cel electoral, sa ne batem pana la ultima pictura de sange ca sa castigam."