"Exista riscul sa cada intr-o anumita aroganta. Adica publicul sa-l perceapa ca pe un om arogant. Oamenii au in general oroare de cei care tot timpul vin cu dictionarul, atitudinea asta de dascal. Si Cristi Preda a avut de pierdut de multe ori ca a avut aceasta atitudine de profesor", a declarat sociologul Sebastian Lazaroiu intr-un interviu pentru HotNews.ro. Lazaroiu afirma ca MRU nu poate evita PDL daca doreste sa construiasca o noua miscare de dreapta, in care vede o serie de ministri din actualul guvern, oameni din Noua Republica si societatea civila. Fostul consilier prezidential admite ca noua miscare are legatura cu planurile lui Traian Basescu referitoare la o noua miscare politica.

Sebastian Lazaroiu in studioul HotNewsFoto: Hotnews
  • Lazaroiu: Traian Basescu a fost tot timpul interesat sa ramana o mostenire pozitiva pe partea poltica. PDL-ul nu e un succes. E un esec in sensul ca pana la urma nu a iesit ce ar fi trebuit

Asculta integral interviul cu Sebastian Lazaroiu

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi cateva din declaratiile facute de Lazaroiu la HotNews.ro

  • Nici eu nu cred ca o miscare de dreapta facuta intr-un timp scurt, pentru ca nu va mai fi mult pana la alegerile parlamentare, nu poate avea succes fara o infrastructura corespunzatoare. Cred ca PDL poate asigura in momentul asta infrastructura.
  • De ce l-ar sprijini PDL pe MRU intr-o noua constructie politica? Interesul PDL e legat de ramanerea la guvernare, la putere intr-un fel sau altul. Pentru ca alternativa e opozitia. Exista si acest curent, periculos, curentul celor care vor sa castige alegerile la masa verde. Sa se intalneasca ei cu niste baieti de la PNL, cum s-a intalnit Frunzaverde, si sa spuna: de ce va duceti voi cu PSD, sa impartim guvernarea, afacerile si stam impreuna... Exista acest curent periculos, sustinut de cei care nu mai au capacitatea sa adune voturi. Acestia fug la masa verede, jucatorii care au imbatranit si nu-i mai tin muschii pe teren se duc si fac blaturi in spate. Asa se intampla si in fotbal si in politica. Sunt cei care au obosit, ca fac politica de multi ani, 20 de ani nu e putin. 
  • MRU nu poate evita PDL pentru a-l baga in aceasta constructie politica. In toamna sau cand vor fi, alegerile pot fi in toamna sau pot fi in martie 2013, pentru ca se poate. Conform Constitutiei se poate prelungi mandatul parlamentarilor cu inca trei luni. Probabil ca la un moment dat se vor gandi si la asta. Intotdeauna castigi ceva cand esti in defensiva. Cand iti aduni trupele nu e putin trei luni ca sa le pui in dispozitiv. Si acuma ati vazut ca trupele lor.... unii sunt cu hainele rupte, mai in spatele frontului, si pana ii aduni pe toti, trei luni nu e putin. Exista posibilitatea de a avea parlamentare si prezidentiale in acelasi moment. Si presedintele a spus ca ar fi dispus sa-si scurteze mandatul. 
  • MRU ar putea conta pe oameni care n-au fost atat de expusi, in linia intai. Poate pe unii ministri. Ma gandesc la Catalin Predoiu, e un om foarte convingator. Poate Bogdan Dragoi de la finante, poate Nazare de la Transporturi. Sunt oameni care n-au fost in prima linie dar care cred ca ar putea sa fie oameni de linie intai, cu potential de a fi lideri in noua miscare. 
  • Eu cred ca aceasta miscare ar trebui sa se uite neaparat si la Noua Republica ca la o pepiniera de tineri lideri poltici, si acolo sunt oameni foarte valorosi. Cred ca va trebui sa existe un dialog si in zona respecitva, si in societatea civila inca mai sunt oameni care pot fi cooptati. 

  • Care sunt vulnerabilitatile lui MRU? Cred ca dezbaterea de la Antena 3, definita ca o confruntare in orice caz, a fost un punct de cotitura in imaginea publica a lui MRU pentru a aratat ca e redutabil, chiar in curtea adversarului. S-a vazut ca are substanta. La a doua dezbatere mi s-a parut ca a inceput sa-i placa prea mult imaginea asta, de intelectual erudit. Cred ca s-a indragostit si el putin de laudele...Ungureanu a inceput sa se indragosteasca putin de imaginea pe care si-a creat-o. 
  • Exista riscul sa cada intr-o anumita aroganta. Adica publicul sa-l perceapa ca pe un om arogant. Oamenii au in general oroare de cei care tot timpul vin cu dictionarul, atitudinea asta de dascal. Si Cristi Preda a avut de pierdut de multe ori ca a avut aceasta atitudine de profesor. Pentru MRU a fost prea mare succesul la prima emisiune si a vrut sa se bucure de el si la a doua emisiune, el mi se pare un tip autoreflexiv si isi face singur analizele. Vulnerabilitatea lui... se duce prea mult in extrema asta...Evident ca nu e doar asta, doar celelalte le poate umple repede. 
  • PDL nu a gresit cu excluderea lui Cristian Preda din partid. Pentru ca nu poti sa fii intr-o organizatie poltica si sa spui ca sustii alt candidat, n-ai cum. Trebuia sa-si dea demisia si sa spuna eu il sustin pe Nicusor Dan. Doi: era un moment bun, ei vroiau sa opreasca hemoragia si trebuie sa faci o executie publica sa reinstaurezi disciplina. PDL a pierdut sustinerea intelectualilor, dar ei se vor intoarce alaturi de MRU, nu peste mult timp. Nu sunt foarte cinic, repet, Cristi Preda a gresit. Imi pare rau de cei care-l apara, oameni de foarte buna calitate, ca nu inteleg esenta. Esenta nu e ca a criticat, eu l-am aplaudat cand a criticat partidul, a gresit, s-a grabit si a spus ca nu-l sustin pe Prigoana, eu il sustin pe Nicusor Dan. Si daca va reveni Cristi Preda trebuie sa inteleaga ca sunt lucruri care nu se fac.
  • Este proiectul lui MRU in continuarea Miscarii Populare? Da, e adevarat. Nu stiu de ce toata lumea se leaga de Miscarea Populara. Miscarea Populara e un nume, poate sa-i spuna oricum, Miscarea pentru Noua Romanie, sunt nume si mai sonore, mai frumoase. Nu stiu cum se va numi, dar e cert ca asta e proiectul: coagularea fortelor de centru dreapta. 
  • E clar ca presedintele Traian Basescu a fost tot timpul interesat sa ramana o mostenire pozitiva pe partea politica. PDL-ul nu e un succes. E un esec in sensul ca pana la urma nu a iesit ce ar fi trebuit sa iasa. Altfel, si-a atins multe scopuri de etapa acest proiect. 
  • Cu MRU e un reset, un nou inceput pentru dreapta din Romania si nu numai. Pentru politica in general, s-ar putea ca aceasta miscare sa puna o presiune fantastica si pe stanga, sa gandeasca altfel. Vedeti, asta e cheia in alegerile din 2012. De fapt, doar 20% din romani cred ca lucrurile se vor schimba in bine la parlamentare. Cei mai multi sunt cei care voteaza cu USL, cei care voteaza cu PPDD, nimeni de la PDL nu crede in schimbarea in bine, dar 51%, majoritatea asta, crede ca nu se va schimba. E, astia trebuie convinsi ca se poate o schimbare in bine. Pe ei ii poate convinge Ungureanu.