Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a demisionat din functie iar ca posible variante de inlocuire ar fi fostul ministru al mediulului, Attila Korodi sau Karoly Borbely, fost secretar de stat la economie, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul Uniunii. Borbely a avut, joi, dimineata o discutie cu premierul Ungureanu la Palatul Victoria. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a solicitat, miercuri, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului din partea Camerei Deputatilor, necesar urmaririi penale fata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, deputat UDMR. Borbely este acuzat de de trafic de influenta (2 fapte) si fals in declaratii in forma continuata.

UPDATE 13:40 Premierul Ungureanu a confirmat demisia ministrului Mediului

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor despre Laszlo Borbely: eu personal şi conducerea UDMR îl susţinem

  • "Mult mai important decât ceea ce urmează să se întâmple sau nu este că eu personal şi conducerea UDMR îl susţinem pe domnul Borbely. Suntem convinşi că este nevinovat. Este o problemă care s-a întors după aproape un an de zile, fiindcă anul trecut a mai fost o dată o astfel de informaţie şi atunci DNA a dat un comunicat oficial şi a spus că Borbely este nevinovat. Sigur, noi nu cunoaştem conţinutul dosarului, urmează ca în Parlament Comisia juridică să verifice", a declarat liderul Uniunii citat de Agerpres.

UPDATE 13:12 Marko Bela despre Laszlo Bobely: "Atat eu, cat şi colegii mei din UDMR il vom sustine in continuare si trebuie, in acelasi timp, sa spun ca si in cazul domnului Borbely trebuie sa fie valabila prezumtia nevinovatiei. Il cunosc de foarte mult timp, colaboram de 23 de ani. Este un foarte bun politician, un ministru performant si am avut si am in continuare incredere", a declarat vicepremierul Marko Bela citat de Agerpres.

Surse din cadrul UDMR au explicat ca Attila Korodi fost ministru al Mediului are cele mai mari sanse pentru a-l inlocui pe Borbely. Una din explicatii fiind faptul ca Attila Korodi are deja experienta din precedentul mandat.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a parasit Palatul Victoria dupa ce timp de aproximativ o ora si jumatate a discutat cu primul ministru Mihai-Razvan Ungureanu, noteaza Agerpres. Comisia Juridica va discuta marti avizul cerut de DNA.

Au existat temeri potrivit carora PDL ar putea revendica portofoliul, insa surse democrat liberale au declarat pentru HotNews.ro ca acest lucru nu se va intampla.

In partid, demisia lui Borbely este perceputa ca o lovitura grea, insa din ea are de castigat presedintele Hunor Kelemen care isi consolideaza pozitia. Reamintim faptul ca Hunor Kelemen a fost ales in urma unei intelegeri intre el si Laszlo Borbely care nu a candidat la pozitia de presedinte al partidului, desi avea o sustinere consistenta.

Vicepremierul Marko Bela se afla la Targu Mures unde participa la o sedinta de partid iar presedintele UDMR Kelemen Hunor se afla la Palatul Victoria.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca a aflat din presa despre dosarul de la DNA, dar a precizat ca in Romania justitia este independenta.

"Justitia trebuie sa-si faca datoria, pentru ca ar fi foarte rau daca am fi intr-un stat in care justitia nu e independenta. Stiti, ca si mine, in Romania justitia este independenta", a afirmat Borbely, in fata ziaristilor.

"Totusi, cred ca era bine sa stiu nu din presa, ci din alte cai, despre ce sunt acuzat", a adaugat el.

Premierul a avut miercuri discutii si cu vicepremierul Marko Bela, precum si cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, presedinte al UDMR, abordand si aspecte referitoare la situatia lui Borbely.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a solicitat ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului din partea Camerei Deputatilor, necesar urmaririi penale fata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, deputat UDMR.

"In conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 665/2007 si 270/2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sesizat prin referatul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea, a solicitat ministrului Justitiei sa declanseze procedurile pentru obtinerea cererii necesare urmaririi penale fata de Borbely Laszlo, deputat in Parlamentul Romaniei si ministrul Mediului si Padurilor sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta (2 fapte) si fals in declaratii in forma continuata", se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Pe 12 iulie 2011, DNA comunica faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat intr-un dosar de trafic de influenta, in care a fost deja pus sub acuzare consilierul sau, Szepessy Szabolcs.