Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, ca in cadrul USL a fost analizat scenariul obtinerii majoritatii in ambele Camere ale Parlamentului, existand o strategie pentru demiterea Guvernului Ungureanu si organizarii "cat mai repede" a alegerilor, de catre un "guvern nepolitic", informeaza Mediafax.

"In Camera vom verifica eventuala majoritate a celor de la putere in urma unei actiuni de inlocuire, revocare din functie pentru abateri repetate de la regulamentul Camerei Deputatilor a presedintelui Camerei, doamna Anastase. In momentul in care si in Senat si in Camera Deputatilor practic Guvernul nu va avea nici formal majoritate, evident ca va exista o alta situatie politica. Am analizat-o in cadrul USL si, pe masura ce aceste lucruri se confirma, nu doar la motiunea de cenzura, ci este important si ce facem dupa motiune, exista o strategie a USL pentru ca alegerile sa fie organizate cat mai repede de un Guvern corect si nepolitic", a declarat Victor Ponta.

Opozitia va avea, incepand de luni, majoritate in Senat

Liderul PSD a reiterat faptul ca, incepand de luni, odata cu inscrierea in PNL a senatorului de Caras-Severin Iosif Secasan si demisia din Senat a lui Radu F. Alexandru, votat membru al CNA, opozitia va avea majoritate de un vot in Senat. Ponta a precizat joi ca, in aceste conditii, este posibil ca senatorii Uniunii sa mearga la vot pentru a respinge anumite legi.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat si el, miercuri, ca Opozitia va renunta la protestul parlamentar daca prin plecarea din PDL a parlamentarilor de Caras-Severin, apropiati de Sorin Frunzaverde, se va ajunge la o majoritate a USL la Senat.

Surse politice au declarat joi pentru Mediafax ca USL intentioneaza sa depuna motiunea de cenzura legata de hotararea de guvern prin care la UMF Targu-Mures sunt infiintate linii cu predare in limba maghiara in data de 17 aprilie. Potrivit surselor, s-a inceput deja lucrul la textul motiunii, care va aminti si de situatia de la UMF.

Hotararea de guvern, aprobata in sedinta de marti a Executivului, privind infiintarea liniilor maghiare de studii la UMF din Targu Mures a fost publicata, joi seara, in Monitorul Oficial, avandu-i ca si contrasemnatari pe ministrul Educatiei, dar si pe presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Actul normativ stabileste ca la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures va fi infiintata o noua Facultate, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat anterior ca, daca Guvernul va adopta hotararea pentru infiintarea unei facultati in limba maghiara la UMF Targu Mures, sustinuta de UDMR, el este in favoarea depunerii unei motiuni de cenzura de catre USL.

USL va merge in Senat pentru a vota legile legate de MCV

Liderul social-democrat a precizat, inca o data, ca senatorii USL vor fi prezenti in Senat la toate legile legate de MCV si de alte angajamente ale Romaniei pe Plan European.

"Dupa cum am precizat si anterior, acolo unde este vorba de decizii ale Senatului care au legatura cu obligatiile Romaniei asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare vom asigura votul. Asa cum am asigurat votul la Boldea - pentru ca ei nici la Camera Deputatilor nu cred ca mai au majoritate si nu puteau sa vorteze autorizatia de arestare a lui Boldea, si atunci am mers in sala atatia cati erau necesari pentru a asigura votul - la fel vom face si la Senat, pentru ca este vorba de niste decizii care tin de interesul Romaniei iar USL isi doreste, si o va face in continuare, ca Romania sa isi respecte angajamentele pe plan international. In afara de MCV sunt cel putin inca doua decizii care trebuie votate de Senat si la care vom participa: ratificare acordului privind inceperea negocierilor Serbiei de aderare la UE - e un lucru foarte bun si ne dorim sa sprijinim Serbia, sa ne facem datoria, sa fim responsabili in UE, nu cum a fost domnul presedinte Basescu cand a santajat Serbia - si, de asemenea, sa ratificam un acord de sprijin pentru Republica Moldova", a declarat Victor Ponta.