Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, nu are calitate de invinuit sau inculpat in niciun dosar aflat in prezent in instrumentare la Directia Nationala Anticoruptie, a precizat Biroul de presa al DNA, citat de Agerpres.

"La solicitarea dumneavoastra din data de 26 martie, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa va comunice urmatoarele: persoana mentionata in solicitare nu are calitate de invinuit sau inculpat in niciun dosar aflat in prezent in instrumentare la DNA", precizeaza DNA.

In 26 martie, Ioan Oltean a dat asigurari ca nu are nicio legatura cu dosarul in care sunt cercetati pentru fapte de coruptie presedintele CJ Bistrita-Nasaud, Liviu Mihai Rusu, si fostul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Ioan Andreica, solicitand DNA sa precizeze public daca el are vreo implicare in acest caz.

"Vreau sa va spun si o fac cu toata responsabilitatea: nu am niciun amestec in acest dosar. Nu am nicio calitate. Nu am fost citat niciodata, nu am fost implicat sub nicio forma. Nu m-am intalnit cu nimeni, n-am promis nimanui absolut nimic. Este vorba doar de trei sau patru convorbiri telefonice intre oameni care sunt parti, implicati intr-un fel sau altul in dosar, dar din care nu rezulta ca s-au intalnit cu mine, ca le-am facut vreo promisiune, ca m-am angajat intr-un fel sau altul", a declarat Ioan Oltean, inainte de sedinta BPN al PDL.

Potrivit acestuia, "este vorba de convorbiri telefonice care au avut loc in 2009, iar pe parcursul anilor 2010, 2011, 2012 nu exista nicio alta referire la prezenta sa, intr-un fel sau altul, in acest dosar".

"De aceea raman extrem de neplacut surprins pentru felul in care anumite televiziuni judeca oamenii pentru fapte pe care nu le-au savarsit. Am un gust amar. Va asigur ca nu am niciun fel de implicare. Si pe aceasta cale solicit DNA sa faca public daca eu am vreun amestec sau nu in acest dosar. Am fost un simplu spectator al acestui dosar. Am aflat si eu vineri, sambata despre implicarea mea cand am vazut referatul Parchetului despre retinerea celor care sunt implicati in acest dosar. Atunci am aflat prima data ca numele meu apare in acest dosar", a spus secretarul general al PDL.

Ioan Oltean sustine ca o explicatie pentru aparitia in presa a posibilei sale implicari in acest dosar o reprezinta distrugerea imaginii sale.

"O comanda politica, fie din afara partidului, fie din interiorul partidului. Ma astept si la una si la alta. Eu am o pozitie politica ce poate deranjeaza pe unii", a afirmat secretarul general al PDL.

Fostul secretar de stat Ioan Andreica si presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Mihai Rusu, au fost retinuti, in 24 martie, de procurorii DNA pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie in legatura cu acordarea frauduloasa a unor contracte din bani publici.

Potrivit DNA, Ioan Andreica este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, trafic de influenta, dare de mita, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare de bani.

Liviu Mihai Rusu este acuzat de luare de mita si folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, a informat DNA.

In acelasi dosar, au mai fost retinuti Lazar Popescu, administrator al mai multor societati comerciale, Ioan Claudiu Sabau, Mihai Stanescu, administrator al SC DUO MAT SRL, si Adrian Palade, fost subordonat al lui Ioan Andreica.