In plin an electoral, Puterea si Opozitia se bat in declaratii si se folosesc de cazul Boldea pentru a propune solutii care sa scape Parlamentul de alesii penali. USL vrea sa modifice legea electorala astfel incat sa introduca votul uninominal si sa reduca numarul de parlamentari. De partea cealalta, PDL reia tema de campanie a presedintelui Traian Basescu si pledeaza pentru modificarea Constitutiei si eliminarea imunitatii parlamentare. Timp de trei ani, Puterea si Opozitia si-au disputat aceste teme fara niciun rezultat concret.

Liderii USL au anuntat luni, la finalul sedintei saptamanale, ca doresc infiintarea unui grup de lucru Putere-Opozitie pentru modificarea legii electorale si reducerea numarului de parlamentari. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca s-a luat acesta decizie "pornind de la cazul Boldea si de la ceea ce s-a intamplat in ultima perioada cu parlamentarii condamnati penal care voteaza in Parlament, cu parlamentari care prin migratie politica au schimbat majoritatea".

"Am hotarat astazi sa adresam celor aflati la Putere o solicitare de a forma un grup de lucru Putere-Opozitie asa cum s-a format si in 2007-2008 pentru a elabora cat mai rapid o noua lege electorala privind modul in care se desemneaza candidatii pentru Senat si Camera Deputatilor, numarul acestora - dupa cum stiti exista o propunere USL in acest sens si o propunere a presedintelui Basescu mai veche - , responsabilitatea parlamentarilor in situatii de genul celei Boldea", a declarat Ponta.

Liderul PSD a amintit ca din iunie 2011 exista o propunere legislativa a USL in care se propune scrutin majoritar uninominal intr-un singur tur, reducerea numarului de parlamentari si pierderea mandatului de catre parlamentarii care parasesc formatiunea politica ce i-au propus in alegeri.

"In masura in care in acest grup de lucru intre Putere si Opozitie se va ajunge la un acord, ne vom intoarce pentru votarea acestei noi legi in Parlament. Daca nu exista un acord sau daca si la aceasta propunere a noastra vom primi doar un refuz sau eventual insultele cu care ne-am obisnuit de pe la purtatorii de cuvant al PDL, din pacate, vom merge in noiembrie pe un sistem care s-a dovedit gresit si va trebui sa-l modificam imediat ce vom ajunge la Putere', a afirmat Victor Ponta.

De partea cealalta, PDL sustine revizuirea Constitutiei si Parlament unicameral. Presedintele Emil Boc le cere liderilor USL "sa lase ipocrizia deoparte si sa participe la lucrarile pentru revizuirea Constitutiei".

"Am o solicitare extem de directa USL: sa lase ipocrizia deoparte si sa participe la lucrarile pentru revizuirea Constitutiei. Aud lideri ai USL vorbind fie de cazul Boldea, fie de alta obligatie in fata electoratului, cand ei refuza, practic, sa vina si sa puna in aplicare ceea ce oamenii au votat, si anume 300 de parlamentari si Parlament unicameral", a spus Emil Boc, citat de agentia Agerpres.

Presedintele PDL a precizat ca daca acest lucru ar fi fost votat in Parlament, nu ar mai fi existat situatii precum cazul Boldea.

"Daca acest lucru se voteaza in Parlament, unde sunt asteptati cei de la USL, nu vom mai avea asemenea situatii precum cazul Boldea, pentru ca imunitatea parlamentara va disparea practic si oricine va putea ajunge in fata justitiei fara niciun fel de vot din partea Parlamentului. Pentru asta e nevoie ca USL sa vina si sa voteze revizuirea Constitutiei", a mai spus Boc.

Democrat liberalii au reluat in urma cu o saptamana tema revizuirii Constitutiei si au demarat dezbaterile in cadrul Comisiei Juridice de la Camera Deputatilor. Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat pe 22 martie intr-o conferinta de presa ca daca proiectul de revizuire a Constitutiei propus de PDL ar fi fost adoptat mai de mult, "inculpatul Boldea se afla acum in fata justitiei", Voinescu aratand ca proiectul suprima imunitatea parlamentara.

PDL-PSD-PNL de trei ani in consens privind reducerea numarului de parlamentari

De-a lungul ultimilor trei ani, la nivel declarativ, atat Puterea cat si Opozitia au sustinut reducerea numarului de parlamentari si votul uninominal si au depus proiecte de lege in acest sens insa nu s-a concretizat nimic.

  • octombrie 2009, PNL a depus in Parlament o initiativa legislativa care prevedea reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 316. "Proiectul de lege se inscrie in aceeasi logica a bataliei electorale ca si plebiscitul lui Traian Basescu, dar are in vedere pastrarea sistemului bicameral", declara vicepresedintele Eugen Nicolaescu, in cadrul unei conferinte de presa.
  • iunie 2011, Uniunea Social-Liberal a depus in Parlament trei proiecte de lege care vizeaza reducerea numarului senatorilor si deputatilor la maximum 300, interzicerea migratiei politice si dobandirea mandatelor de parlamentari de catre candidatii care castiga cele mai multe voturi in colegii.

Niciuna dintre initiativele legislative depuse de reprezentantii USL n-au avut vreo finalitate, toate proiectele de lege zac in prezent blocate in comisiile de specialitate.

Votul uninominal respins de PSDdar sustinut de PNL

In ceea ce priveste votul uninominal pur, singurii care au sustinut un astfel de sistem de vot au fost liberalii. In ultimii doi ani PSD, a fot direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. In timp ce liberalii au respins din start votul mixt, pledand pentru un vot uninominal pur, Adrian Nastase si Victor Ponta pledau inca din 2010 pentru prima varianta. Mai multe detalii vezi aici.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustinea deschis ca se impune revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat "pe cei cu parale".

  • noiembrie 2010 La o dezbatere organizata de Asociatia PRO Democratia, reprezentantii PSD si UDMR pledau pentru modificarea legii electorale si trecerea de la sistemul de vot uninominal cu reprezentare proportionala, in vigoare astazi, la sistemul mixt, adica uninominal cu compensare pe lista de partid. PNL imbratiseaza azi sistemul refuzat in 2008: uninominal majoritar in doua tururi.

Adrian Nastase (presedintele Consiliului National PSD), care s-a opus in 2008 introducerii sistemului uninomial, a spus ca "am constatat toti falimentul acestui sistem electoral". "Parlamentul s-a deprofesionalizat, au venit multi oameni lipsiti de experienta politica, au devenit masa de manevra. (...) Daca vrem performanta in legiferare e nevoie de competenta in configuratie. Voturile nu voteaza, ca sa zic asa, in Parlament.

Lista de compensare de care vorbea Marton Arpad este absolut esentiala. Ne indreptam mai curand spre un sistem mixt, care sa asigure prin acest mecanism de vot uninominal, dar compensat cu lista nationala (...) Nu ne putem intoarce la vot pe lista fara oprobiul opiniei publice. Varianta oarecum acceptata va fi acest sistem mixt, de vot compensatoriu pe lista", sustinea Nastase.

Prezent la dezbatere, presedintele PSD, Victor Ponta, s-a limitat la criticarea sistemului actual in vigoare, depre care a spus ca a permis "fauda multipla" si ca "a iesit mult mai rau decat propusese domnul Parvulescu", din cauza fraudelor de informare, de organizare si a fraudelor din Parlament. "Ce a spus domnul Nastase e cel mai important. Daca procesul electoral va fi doar o licitatie in care cine da mai multi bani castiga voturile, atunci vom ajunge la partid unic si parlament unic", a mai spus Ponta.

  • august 2011 Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustinea revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat "pe cei cu parale". "A slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor. A diluat relatia cu alegatorul si i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. In opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste, pentru ca votul uninominal, intr-un tur sau mai multe, incurajeaza oamenii cu parale, care isi pot cumpara voturile si care ajung in Parlament fara niciun program politic", a declarat Iliescu, citat de agentia Mediafax. 

PDL si esecul revizuirii Constitutiei

In 20 aprilie 2012, reprezentantii Puterii au reusit sa infiinteze Comisia de revizuire a Constitutiei, insa nu au avut niciodata cvorumul necesar pentru a dezbate modificarile la legea fundamentala. Potrivit regulamentului de functionare a comisiei, pentru dezbaterea proiectului este nevoie de prezenta a doua treimi din membri, mai exact 17 parlamentari din totalul de 25 de membrii. Puterea reprezentata de PDL, UDMR, UNPR si Minoritati are 14 membri, numar insuficient pentru desfasurarea lucrarilor. PSD si PNL nu s-au prezentat niciodata la dezbateri.

Pentru a debloca situatia, in 2011 presedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, Daniel Buda, a anuntat ca din cauza lipsei de cvorum proiectul de revizuire a Constitutiei se va discuta in Comisia juridica. In nici o sedinta a Comisiei Juridice nu s-a reusit dezbaterea proiectului.

  • martie, 2012 Presedintele Traian Basescu intr-un discurs in Parlament a reluat tema votului uninominal si reducerea numarului de parlamentari. "Este o obligatie morala a majoritatii ca, impreuna cu minoritatea din Parlament, sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa ca oameni de pe locul trei sa ajunga parlamentari si primii din colegiu sa ramana acasa (...) Cetatenii au cerut parlament unicameral si 300 de parlamentari", a declarat presedintele Traian Basescu in Parlament.

Apelul facut de Traian Basescu in Parlament privind reluarea dezbaterilor pe introducerea votului uninominal si reducerea numarului de mandate a fost primit fara prea mare entuziasm de reprezentantii puterii. Liderii UDMR au declarat dupa discursul sefului statului ca prioritatile presedintelui nu se pot realiza anul acesta, iar Uniunea nu a fost niciodata de acord cu votul uninominal si reducerea numarului de mandate.

De partea cealalta, democrat liberalii nu sunt prea incantati sa modifice sistemul de vot in an electoral si evita sa faca declaratii in acest sens. Potrivit surselor HotNews.ro, democrat liberalii au dezbatut in interiorul partidului avantajele si dezavantajele introducerii unui sistem uninominal pur.

In cadrul discutiilor s-au conturat doua pozitii. O parte din democrat liberali, la presiunea liderilor din teritoriu, au pledat pentru mentinerea actualului sistem electoral pentru ca exista riscul ca alegerea uninominala sa le diminueze sansele semnificativ.

Sursele citate sustin ca cea de-a doua pozitie discutata si sustinuta de o parte din democrat liberali ar fi reluarea temei de revizuire a Constitutiei si reducerea numarului de parlamentari ca principal mesaj in campania electorala, fapt care le-ar putea readuce simpatia electoratului.

De altfel in 2012, PDL a reluat tema revizuirii Constitutiei. Pe 20 martie 2012 presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda a inceput dezbaterile pe proiectul de revizuire a Constitutiei.