Sub solganul "Construim Impreuna, Reformam Impreuna - Romania Noastra" si cu sigla o casa tricolora, Mircea Geoana si-a lansat vineri, la Romexpo, in prezenta a cateva sute de participanti, miscarea civica. Evenimentul a fost unul sobru, organizat pe model american, moderat de jurnalistul Radu Soviani si presarat cu numeroase discursuri. Un moment inedit a fost prezenta social-democratului Doru Giugula care a declarat presei ca a venit sa vada cum "isi distruge din nou cariera" senatorul Mircea Geoana.

Mircea GeoanaFoto: Hotnews

Mircea Geoana a sosit in sala, fara a fi prezentat cu mare fast si, dupa ce a salutat invitatii, s-a asezat alaturi de sotia sa. De asemenea, la eveniment a participat si soacra senatorului independent. In deschidere s-a intonat imnul national Desteapta-te Romane. Fondatorii miscarii civice si invitatii si-au tinut pledoarile pentru miscare civica in fata participatiilor asezati in semicerc.

Primul care a luat cuvantul a fost artistul Ovidiu Lipan Tandarica care s-a declarat bucuros ca se afla din nou alaturi de Mircea Geoana care "are forta extraodinara de-a organiza un astfel de eveniment si nu o sa fie parasit de oamenii care i-au fost alaturi".

"Alegerile vor duce la o incertitudine totala, li se arunca oamenilor in fata tot felul de promisiuni, avem nevoie de o indrumare. Ne-am saturat de profeti falsi, ne trebuie un drum nou, o reforma noua, trebuie o schimbare majora", a declarat tobosarul roman.

Fostul purtator de cuvant al delegatiei PSD din Parlamentul European, Radu Magdin, a facut o scurta prezentare a platformei civico-politica initiata de Mircea Geoana."In primul rand cine suntem? Aici, in sala, suntem romani profesionisti, meseriasi, care si-au dat seama ca lucrurile nu mai merg asa, lucrurile trebuie facute altfel. Unii au protestat in Piata Universitatii, altii pe internet, noi am preferat sa venim sa facem un pas mai departe si am semnat acest Apel pentru o schimbare adevarata.

Initial am fost 50, in nicio luna am fost 5.000, in prezent suntem peste 10.000 care am semnat apelul, fie pe internet sau prin semnaturi. Putem sa schimbam lucrurile in bine, putem sa facem schimbarea. Ce vom face imediat dupa, vom anunta. Intalnirea de azi e doar primul pas. Vor fi mai multe <>. Aceasta este prima salva de tun", a declarat Magdin.

Mircea Geoana si-a inceput discursul multumindu-le sustinatorilor si invitatilor si le-a spus acestora ca scopul noii miscari este sa reuneasca oameni care stiu intr-adevar meserie, dar mai ales care au moralitate.

"Este nevoie de implicare, iar mesajul acestei miscari, pe care n-am pornit-o eu suta la suta, este expresia faptului ca meseriasii au inteles, ca oamenii au inteles. Este cea mai placuta intalnire publica pe care o am de multa vreme", a declarat Geoana.

Fostul presedinte al PSD s-a ferit sa-si atate fostii adversari politici singura aluzie fiind apelul catre romani: Cetatenii sa se implice, sa nu ne mai conduca lipitorii de afise de la partide, lipitori care sunt lasate sa conduca tara".

"Nu am pornit eu aceasta miscare 100%, ea nu traieste prin mine si va trai dincolo de mine, este expresia faptului ca oamenii au inteles ca nu mai merge asa. 80% dintre romani se uita la politica si nu inteleg nimic din acest dans al umbrelor din politica romaneasca.

Sunt dezgustati, scarbiti, dar dezamagirea lipsita de actiune, de revolta constructiva, nu conduce decat la pasivitate. Dezamagirea romanilor trebuie transformata intr-un element catalizator, ferment pentru altceva. <> este un loc simbolic de intalnire al nostru", a pledat Geoana.

Printre sustinatorii lui Mircea Geoana s-au numarat si fosta prezentatoare tv, Andreea Marin dar si artista Mihaela Mihai care este si membra fondatoare a miscarii civice. Totodata, la eveniment au participat personalitati din diverse domenii: medical, economico-financiar, jurnalisti si reprezentanti ai mediului universitar.

Directorul spitalului Elias din Bucuresti, Dana Safta, seful clinicii de chirurgie plastica de la Spitalul Clinic de Urgenta din Bucuresti, Ioan Lascar, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) Cristian Parvan si prof. univ. Marian Stas - au pledat pentru proiectul lui Mircea Geoana.

Un moment inedit a fost aparitia la eveniment a presedintelui Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala a PSD Bucuresti, Doru Giugula care a declarat presei ca a venit sa vada cum "isi distruge din nou cariera" senatorul Mircea Geoana.

"Am venit sa vad cum isi distruge din nou cariera domnul Geoana. Nicio forma de incredere nu am despre ceea ce se intampla aici. Am venit din curiozitate (...) Am venit asa, din proprie initiativa, sa vedem cum cade in cap, in continuare".

La intrebarile jurnalistilor, Giugula a negat ca ar fi fost trimis de conducerea PSD. "Sub nicio forma nu m-a trimis Ponta, va dati seama".