Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marti ca studentii si maghiarii din Targu Mures au dorit sa protesteze in strada in chestiunea universitatii din oras, dar formatiunea pe care o conduce le-a cerut sa nu faca acest lucru.

"Studentii din Targu Mures, maghiarii din Targu Mures au vrut sa mearga pe strada, au vrut sa iasa. Noi am avut solicitarea expresa si clara 'Nu iesiti fiindca nu se face politica pe strada'", a spus el, intrebat cum comenteaza protestele recente din acest oras.

Pe de alta parte, Kelemen Hunor a sustinut ca motiunea de cenzura anuntata de USL nu are sanse sa treaca.

Marko Bela, presedintele onorific al UDMR, a fost intrebat si el cum comenteaza faptul ca studentii din Targu Mures au protestat luni si au cerut stoparea amestecului factorului politic in autonomia universitara, iar printre acestia se aflau si maghiari.

"Nu am cercetat nationalitatea celor care au iesit la proteste (...) dar actuala conducere a universitatii, care nu prea e legala, a dat zi libera celor care au vrut sa participe la aceste actiuni de protest", a comentat Marko Bela.

El si-a exprimat regretul ca "guvernul e obligat sa intervina intr-o situatie care foarte usor si foarte repede putea fi rezolvata acolo, la fata locului, daca exista vointa pentru aplicarea legii".

Peste 400 de studenti au protestat, luni, in Piata Teatrului din Targu Mures, impotriva separarii Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures si impotriva implicarii politicului in autonomia universitara, potrivit Agerpres.

''Noi astazi ne-am adunat din nou, este a treia actiune de protest masiva prin care ne exprimam impotriva nedreptatilor care se fac impotriva autonomiei universitare a UMF Targu Mures. Vrem sa ni se aprobe Carta UMF Targu Mures, deoarece ea nu contine nimic ilegal si a fost blocata de-a lungul timpului din considerente politice, dupa cum se vede si in presa de astazi de catre anumite persoane din conducerea tarii', a declarat presei Dan Zolog, presedintele Ligii Studentilor Targu Mures.

Acesta a aratat ca in continuare studentii vor protesta pentru aceste drepturi si ca LSTM a primit scrisori de sustinere de la celelalte organizatii studentesti din tara, care condamna ceea ce se intampla la UMF Targu Mures.

Protestatarii au scandat 'Vrem autonomie universitara', 'Nu ne separati', 'Baba, Baba, nu strica treaba', 'Unitate', 'Nu vrem implicarea politicului in autonomia universitara', 'Nu vrem separare etnica', 'Vrem sa invatam, nu sa protestam', 'Oferim si cerem respect' si altele.

Dupa protestul din Piata Teatrului, studentii au pornit intr-un mars catre UMF Targu Mures.