Senatorii Puterii din Comisia pentru administratie publica au intocmit, marti, un raport de admitere cu amendamente pentru propunerea legislativa care modifica Codul Rutier, in sensul ca cetatenii cu domiciliul stabil pe teritoriul Romaniei vor putea contesta amenzile de circulatie la judecatoria de pe raza localitatii unde domiciliaza, transmite Agerpres.

Potrivit propunerii de lege, cetatenii vor avea la dispozitie 15 zile pentru a contesta amenda primita.

Pana la acest moment, contestarea proceselor verbale de contraventie se putea face numai la judecatoria de pe raza localitatii unde a fost constatata contraventia.

Presedintele Comisiei pentru administratie din Senat, Marius Necula (PDL), a declarat ca Politia Romana a dovedit ca are profesionalismul necesar pentru a face "un pas catre cetatean pentru a inlesni viata soferilor, care nu este deloc una usoara".

Potrivit acestuia, aproximativ 90% dintre procesele in care participantii la trafic contesta amenzile care le-au fost aplicate de catre agentii de circulatie sunt castigate de Politia Romana, "ramanand sanse mici ca cetateanul sa poata castiga in instanta".

"Cred ca decizia Guvernului (care nu a sustinut adoptarea propunerii de lege - n.r.) este influentata de decizia ministerului de resort si, in speta, a Politiei Romane si a Politiei Rutiere. Normal ca pentru Politie si pentru minister este mult mai comod ca lucrurile sa se petreaca ca si pana acum, ei sa intocmeasca acele amenzi de contraventie, iar cetateanul sa alerge prin tara. Sistemul lor este la nivel national, sunt foarte bine pusi la punct si cred ca e cazul sa faca acest pas catre cetatean. Cetateanul care, sa zicem, s-a dus in concediu si a luat patru amenzi, se intoarce acasa si in acel termen de 15 zile face contestatia la judecatoria de pe raza localitatii unde domiciliaza. Acesta este si textul amendamentului care a completat legea ca cetatenii sa fie cu domiciliul stabil in Romania", a declarat Marius Necula.

In textul propunerii de lege se prevede faptul ca "impotriva procesului verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta isi are domiciliul contravenientul".

Membrii Comisiei au adoptat amendamentul prin care se impune conditia ca domiciliul cetatenilor care fac astfel de contestatii sa fie pe teritoriul Romaniei.

In expunerea de motive este amintit faptul ca, in prezent, contestarea proceselor verbale de contraventie este "mult ingreunata de faptul ca plangerile se pot depune doar la judecatoria din circumscriptia unde s-a savarsit contraventia".

"In cazul amenzilor de circulatie, aceasta procedura ingreuneaza foarte mult sarcina soferilor. De exemplu, contestarea amenzilor pentru circulatia pe drumurile publice fara rovinieta este aproape imposibila. Astfel, in practica intalnim situatii in care conducatorii autovehiculelor, care din diverse motive nu si-au achitat rovinieta, primesc zeci de procese verbale, care le sunt aduse la cunostinta dupa o perioada foarte lunga de timp de la prima constatare a incalcarii legii, iar procesele verbale sunt emise de agenti din diferite judete. In aceasta situatie, proprietarul autovehiculului va trebui sa conteste procesele verbale la judecatorii din mai multe judete", se arata in documentul amintit.

Propunerea de lege, care modifica OUG 195/2002, a fost initiata de senatorii Gheorghe Balan, Trifon Belacurencu, Sorin Lazar (PSD), Petru Filip, Marius Necula, Tiberiu Prodan (PDL), Emilian Francu, Romeo Nicoara (PNL), Tiberiu Gunthner (UDMR) si Constantin Cibu (UNPR).

Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.