USL va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă o Hotarare de Guvern privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, a anunţat, luni, fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, citat de Mediafax. Adomniţei a spus că USL cere demisia ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, pentru permiterea "ingerinţei" unui partid politic în comunitatea academică de la UMF Târgu Mureş, el precizând că HG de înfiinţare a liniei în limba maghiară va fi desfiinţată imediat după venirea USL la guvernare.

"Acestea sunt solicitările şi deciziile USL: unu - demiterea de urgenţă a ministrului Cătălin Baba pentru nepermisul şantaj şi ingerinţă politică, la dorinţa unui partid politic, UDMR, în comunitatea academică de la UMF Târgu Mureş şi doi - dacă totuşi Guvernul Ungureanu şi PDL va adopta vreo HG de înfiinţare a acestei facultăţi, acesta e motivul principal pentru înfiinţarea unei moţiuni de cenzură din partea USL şi va fi şi primul HG care va fi desfiinţat când USL va veni la guvernare", a spus Adomniţei.

El a adăugat că este "de nepermis" într-un stat civilizat ca un ministru, respectiv Cătălin Baba, să exercite un asemenea "şantaj" şi o asemenea "presiune" asupra Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş: "Aici este şantajul UDMR, care a ameninţat Guvenul Boc şi PDL cu ieşirea de la guvernare dacă nu realizează HG. E dovada cum se poate duce voinţa unui partid politic, într-o universitate, prin noua Lege a Educaţiei", a spus Adomniţei.

El a mai spus că USL va renunţa la protestul parlamentar pentru a depune şi vota moţiunea de cenzură: "Dacă Guvernul adoptă această HG de înfiinţare a unei facultăţi de medicină în limba maghiară şi, astfel, de segregare a universităţii, vom depune moţiune de cenzură, la care vom participa şi vota. Faptul despre care vorbim poate părea ca o dezmembrare de facto a Românei", a mai spus Adomniţei.