Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca are in vedere infiintarea unei structuri regionale in partid, care sa poarte numele PSD Transilvania, transmite Agerpres. El a explicat ca e vorba de descentralizare si de o reprezentare mai consistenta a social-democratilor din Transilvania in conducerea PSD.

"Eu consider ca ideea de PSD Transilvania este o idee corecta. In cadrul PSD la nivel national, Transilvania trebuie sa aiba si la nivel politic o reprezentare regionala si o reprezentare speciala. Eu nu am nici un fel de temeri ale trecutului, ca o sa se rupa partidul si o sa plece PSD Transilvania cu partidul undeva in alta parte, asa cum nu cred ca o sa plece Transilvania in alta parte. Cred ca oamenii din Transilvania au asteptari speciale care tin cont de structura sociala si economica a judetelor de aici. Cred ca aceste asteptari au fost extrem de mari si in 2004-2008, atunci cand au votat in special candidatii PDL. Dezamagirea este cu atat mai mare si este obligatia noastra, nu doar a PSD, ci a USL, sa raspundem asteptarilor oamenilor de aici din zona. Cred cu adevarat ca mai multa autonomie, o dezvoltare regionala reala trebuie facuta pana in 2014, nu pe criteriul sa desfiintam judetele unde nu castigam alegerile, ci pe criteriul faptului ca Bucurestiul si guvernul central au prea multe atributii si prea multe puteri si anchilozeaza societatea romaneasca", a explicat Victor Ponta.

El a adaugat ca "mai multa autonomie, mai multa libertate, mai multa initiativa pentru Transilvania" este atat in favoarea regiunii, cat si a Romaniei.

"Oamenii aici au un spirit special, un spirit mai intreprinzator, un spirit mai european si nu trebuie sa existe nici un fel de frana sau rivalitate prost inteleasa intre Transilvania si restul regiunilor tarii", a completat presedintele PSD.

In context, Victor Ponta s-a referit si la reorganizarea administrativa - pe care o agreeaza pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, dar fara desfiintarea judetelor - precum si la o mai mare descentralizare financiara.

"Nu inteleg de ce trebuia ca banii din taxele din Transilvania sa se duca la Bucuresti ca sa revina numai pe criteriul cine are o relatie mai buna cu un ministru sau prim-ministru, cred ca dezvoltarea Clujului si a Transilvaniei se face mult mai bine de aici decat de la Bucuresti", a spus Ponta.

Presedintele PSD a mentionat ca asemenea structuri politice pot fi infiintate si in alte regiuni ale tarii.

Victor Ponta a avut, joi seara, o intalnire cu conducerile si cu candidatii USL din judetul Cluj, iar vineri urma sa se intalneasca cu liderii PSD din Transilvania.