Comisiile reunite pentru politica externa din Senat si Camera Deputatilor audiaza, marti, persoanele propuse spre acreditare de catre MAE in calitate de ambasadori extraordinari si plenipotentiari ai Romaniei, potrivit Agerpres. Printre cei audiati se numara si Viorel Ardeleanu, propus pentru postul de ambasador al Romaniei in Danemarca, tara care exercita presedintia semestriala a UE si unde Romania nu are ambasador din vara anului trecut, scrie Mediafax.

La finalul audierilor (ora 15:00) vor fi facute declaratii de presa la Camera Deputatilor.

La inceputul lunii ianuarie, Matei Viorel Ardeleanu, coordonator national al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, a fost propus pentru functia de ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda, au declarat surse pentru Mediafax. Informatia a fost confirmata ulterior, intr-un discurs, de ministrul Teodor Baconschi.

Danemarca asigura, in primele sase luni ale acestui an, presedintia semestriala a UE, iar Romania nu mai are ambasador la Copenhaga de la mijlocul anului 2011 cand Victor Micula a fost rechemat de la post si numit ambasador in Ungaria.

Potrivit Mediafax, membrii comisiilor de politica externa din Parlament audiaza, marti, cinci persoane propuse pentru posturi de ambasadori.

  • Viorel Ardeleanu este audiat pentru postul de ambasador in Danemarca. Ardeleanu este diplomat de cariera cu grad de ministru-consilieri si a detinut, in trecut, functia de adjunct al Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE.
  • Nicolae Ureche este audiat pentru postul de ambasador in Kazahstan, Kirgizstan si Tadjikistan. Ureche a lucrat ca cercetator stiintific la Institutul de istorie Nicolae Iorga, iar din 1991 a lucrat in Ministerul de Externe. Anterior a fost ambasador al Romaniei in Azerbaidjan, post de la care a fost rechemat in mai 2011.
  • Nicolae Nastase este audiat pentru postul de ambasador al Romaniei in Tunisia. Acesta a lucrat la cabinetul ministrului Baconschi, avand grad de secretar II si, din 2011, secretar I, se arata in CV. Lucreaza in MAE din 2001, iar in perioada august 2006 - februarie 2010 a fost prim-colaborator la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Consiliul Europei.
  • Constantin Volodea Nistor este audiat pentru postul de ambasador in Malaysia si Brunei Darussalam. El este diplomat de cariera, lucrand din 1979 in Ministerul Afacerilor Externe. In 2004 a obtinut gradul de ambasador. El a fost anterior ambasador al Romaniei in Kuwait, post din care a fost rechemat in 2011.
  • Iulia Pataki, fost deputat UDMR in perioada 2000-2004, a fost propusa ambasador in Republica Kenya, Republica Uganda, Republica Rwanda, Republica Burundi si Republica Unita a Tanzaniei. Pataki a ocupat in ultimii ani functia de consilier legislativ la Parlamentul irakian.