Deputatii Gheorghe Ana – PSD, Vasile Berci – PNL, Marius Dugulescu – PDL, Ion Dumitru – PSD, Danut Liga – PDL, Ciprian-Florin Luca – PSD, Valentin Rusu – PDL si Ioan Stan – PSD au fost sanctionati de Camera Deputatilor cu interzicerea participarii la o zi de sedinta de plen, respectiv cu neplata indemnizatiei/diurnelor aferente acesteia pentru ca au votat la doua maini. Deputatii Vasile Berci si Ciprian-Florin Luca au fost surprinsi votand la doua mani de HotNews.ro in sedinta din data de 8 martie 2011.

Potrivit IPP, cei opt deputati au fost sanctionati cu taierea indemnizatiei/diurnelor aferente unei zile de munca dupa ce au votat in diferite sedinte de plen din 2011, atat cu cartelele proprii, cat si cu cele ale unor colegi – deputati.

IPP mentioneaza ca santionarea celor opt deputati a fost adoptata in urma filmarilor corespondentilor la Parlament ai Hotnews.ro si Gandul. Pe baza filmarilor, IPP a solicitat conducerii ca parlamentarii sa fie sanctionati. “Decizia sanctionarii acestor deputati, venita dupa un lung sir de proceduri, creeaza un precedent deosebit de important cu impact asupra comportamentului parlamentarilor la votul din plen”, mentioneaza reprezentantii IPP.

Pe 8 martie 2011, la finalul sedintei in care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pe Codul Muncii, presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase a prezidat o scurta sedinta in cadrul carei au fost votate patru legi. Deputatii Ciprian Luca si Vasile Berci au fost surprinsi de HotNews.ro in timp ce votau atat cu cartele de vot proprii cat si cu cartelele colegilor de banca. Vezi imaginile mai jos.

IPP a inaintat partidelor parlamentare un proiect de lege prin care votul la mai multe cartele sa fie pedepsit cu inchisoare.

Institutul a elaborat un proiect de lege cu urmatorul continut:

Articol unic, Alin. (1) Fapta unui parlamentar de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori asupra aceleasi propuneri/aceluiasi proiect de lege in plenul uneia dintre Camere, in sedintele de plen reunit sau in sedintele de comisie permanenta, speciala si/sau ancheta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Alin. (2) Tentativa se pedepseste.

“Aceasta propunere a fost inaintata liderilor tuturor partidelor parlamentare fara ca, pana in prezent, sa fi primit un angajament concret din partea acestora, in pofida declaratiilor publice”, mai mentioneaza IPP intr-un comunicat public.