Indemnizatia si diurna parlamentarilor USL aflati in greva vor fi taiate, a anuntat miercuri presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, precizand ca decizia de taiere a indemnizatiilor va fi luata in cazul parlamentarilor care nu participa la voturi si nu isi pot motiva absenta. Hotararea a fost luata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Presedintele Camerei Deputatilor a comentat si declaratiile parlamentarilor opozitiei, potrivit carora acestia isi doneaza veniturile din perioada grevei parlamentare: "Donezi bani munciti, nu bani nemunciti".

Roberta Anastase a precizat ca indemnizatiile parlamentarilor opozitiei vor fi taiate chiar daca acestia au semnat condica de prezenta, dar nu au participat la sedinta de plen in care s-a votat: "Am decis, ieri (marti, n.r.), in Biroul Permanent, care diurna sa le fie taiata pe toate zilele. (...) In masura in care nu au semnat si nu au participat la vot, atunci li se taie aceasta indemnizatie. Daca au semnat, dar nu au participat la vot - asta se probeaza prin participarea la vot. Se taie si in acest caz, categoric", potrivit Mediafax.

Roberta Anastase a mai precizat ca a avut o discutie in prezenta liderului de grup al PSD, Mircea Dusa, care a apreciat ca decizia de taiere a indemnizatiilor celor care nu sunt prezenti la Parlament este o deczie absolut normala, regulamentara, care exista in ambele Camere.

Intrebata daca indemnizatia va fi taiata si in cazul parlamentarilor puterii care nu au venit la Parlament, Anastase a spus ca acest lucru se a verifica cu ajutorul listelor de prezenta. "Se intampla in fiecare luna ca aceste diurne sa fie taiate daca nu esti prezent la plen. E o chestie logica. Avem o procedura simpla care se repeta luna de luna: tuturor celor absenti li se taie diurna pe ziua respectiva".

Presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca daca liderul de grup motiveaza absentele, atunci diurnele nu vor mai fi taiate. "Daca liderii de grup motiveaza, nu se mai taie. Sa vedem ca isi asuma acest lucru. Regulamentar, trebuie sa aiba o motivare de genul stare medicala proasta".

Ea a precizat ca decizia de taiere a indemnizatiilor pentru parlamentarii care absenteaza este valabila si in cazul Senatului.