Secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor George Costin a fost adus de politisti, luni dupa-amiaza, la sediul DNA din Pitesti, unde este audiat in cazul unor acuzatii privind infractiunea de luare de mita, potrivit Mediafax. Deputatul Niculae Mircovici, membru in Comisia parlamentara a revolutionarilor din Decembrie 1989, a declarat luni ca George Costin va fi destituit in cursul zilei sau cel mai tarziu marti, iar in locul sau va fi numita alta persoana, relateaza Agerpres.

George CostinFoto: Agerpres

UPDATE 4 Serafim Cotenescu, presedintele unei asociatii de revolutionari din Campulung Muscel, a fost retinut luni seara de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in acelasi dosar in care fostul sef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, George Costin, precum si un alt inculpat, au primit deja ordonante de retinere pentru 24 de ore, potrivit Agerpres.

George Costin, Mihai Bolocan si Serafim Cotescu vor fi prezentati marti la Tribunalul Arges cu propunere de arestare preventiva.

La urcarea in duba care urma sa il transporte la arestul Inspectoratului de Politie Judetean Arges, Cotenescu a afirmat ca nu cunoaste acuzatiile care i se aduc si ca in cazul sau ar fi vorba de o inscenare.

Serafim Cotenescu, este acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata, precum si constituire a unui grup infractional organizat.

UPDATE 3Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, George Costin a constituit, alaturi de mai multe persoane, un grup infractional care viza obtinerea de beneficii financiare, in calitate de presedinte al unei asociatii de revolutionari obtinand de la membri aproape 2,5 milioane de lei, relateaza Mediafax.

La momentul producerii faptelor, George Costin era presedinte al Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania". Procurorii DNA precizeaza ca fostul secretar de stat este cercetat pentru infractiunile de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata, spalare a banilor, in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat.

Alaturi de Costin in acest dosar sunt cercetati si Mihai Bolocan, membru al aceleiasi asociatii de revolutionari, pentru infractiunile de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata, spalare a banilor, in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat si Serafim Cotenescu, de asemenea membru al Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania", pentru infractiunile de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorii DNA sustin ca:

  • in calitate de presedinte al Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania" George Costin, impreuna cu mai multe persoane, intre care Bolocan si Cotenescu, au constituit si condus, in perioada 2009 - 2011, un grup infractional organizat care viza obtinerea de beneficii financiare;
  • grupul infractional a fost organizat in perioada in care persoanele care aveau certificate de revolutionar in baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte si pentru obtinerea adeverintei in baza careia ar fi urmat sa beneficieze de indemnizatiile conferite de Legea 341/2004;
  • In calitate de presedinte al Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania", George Costin si-a exercitat influenta si autoritatea asupra persoanelor indreptatite sa preschimbe certificatele de revolutionar, pentru a obtine pentru sine ori pentru altul sume de bani si foloase necuvenite, mentioneaza procurorii DNA;
  • in calitatea sa de presedinte al asociatiei, le-a impus membrilor sa faca demersurile de preschimbare numai prin asociatie si nu in nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, avertizandu-i ca, in caz contrar, vor fi exclusi din asociatie. In acest fel, persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatii au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani si anume: 12.000 lei si 5 % din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004;
  • in baza contractelor de reprezentare s-a constatat ca a fost obtinuta suma totala de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost virati in conturile lui George Costin;
  • pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumelor de bani, au fost incheiate 54 contracte de imprumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Aociatiei Decembrie 1989 Metrou Romania, prin care ar fi fost data cu imprumut suma totala de 5.500.000 lei unor membri revolutionari, clauzele din contractele de imprumut fiind vadit neconforme cu realitatea, intrucat majoritatea persoanelor care au semnat contractele isi primisera deja drepturile in baza Legii nr.341/2004";
  • printre beneficiarii contractelor de imprumut au fost persoane din conducerea Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou Romania", printre acestia aflandu-se si Mihai Bolocan.

UPDATE 2 George Costin a fost demis din functie. Prim-ministrul Mihai-Razvan Ungureanu a semnat luni decizia de eliberare din functia de secretar de stat, la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, a lui George Costin, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

UPDATE 1 George Costin a fost retinut de DNA, relateaza Mediafax. Procurorii pitesteni au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele lui George Costin pentru fapte de coruptie, surse judiciare sustinand ca acesta ar fi suspectat de organizarea unei retele de traficare a certificatelor de revolutionar si de luare de mita. In acelasi dosar a for retinut pentru 24 de ore si Mihai Bolocan, membru al aceleiasi asociatii de revolutionari, scrie Agerpres.

Costin a parasit sediul DNA Pitesti sub escorta, fiind dus in arestul Politiei Judetene Arges. Acesta urmeaza sa fie prezentat magistratilor Tribunalului Arges cu propunere de arestare preventiva.

George Costin a fost adus, luni, in jurul orei 12.00, la sediul DNA Pitesti, unde a fost audiat in cazul unor acuzatii privind fapte de coruptie. Perchezitia facuta la sediul Asociatiei Revolutionarilor din Campulung Muscel s-au incheiat, anchetatorii ridicand mai multe documente si inscrisuri care au legatura cu George Costin.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Costin ar fi suspectat de luare de mita, in acest dosar fiind facute cercetari de aproximatriv un an, dupa ce la sediul Asociatiei "Decembrie 1989 Metrou" din Bucuresti a fost gasita o suma de bani pe care Costin ar fi primit-o ca mita.

Deputatul Niculae Mircovici a declarat luni, ca s-a discutat problema demiterii lui Costin in sedinta Coalitiei care a avut loc luni dimineata, unde atat premierul Mihai-Razvan Ungureanu, cat si presedintele PDL, Emil Boc, l-au asigurat ca persoana care coordoneaza Secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor va fi destituita.

"Am fost la sedinta Coalitiei, acum s-a terminat. Am solicitat acolo lamurirea problemei legate de Secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor si primul ministru si presedintele PDL si secretarul general al PDL mi-au spus ca urmeaza sa fie destituit domnul George Costin din functia de secretar de stat, probabil ca in cursul zilei de astazi (n.r.- luni) sau pana maine cel tarziu (n.r.-marti) si va fi numit un alt secretar de stat. Probabil ca se va tine cont si de punctul de vedere al organizatiilor de revolutionari. Eu as fi fericit daca ar fi cineva din Timis care nu poate fi sub nicio forma contestat asa cum, din pacate, este contestat domnul Costin. Sper ca faptul ca am spus aceste lucruri sa nu faca pe cineva sa se razgandeasca", a spus Mircovici intr-o conferinta de presa.