Presedintele PSD, Victor Ponta, co-presedinte al USL, a transmis duminica o scrisoare deschisa premierului Mihai-Razvan Ungureanu si fostului premier Emil Boc, prin care atrage atentia asupra faptului ca "mecanismul absorbtiei fondurilor europene este intr-o criza sistemica", iar "Guvernul are obligatia sa ia masuri structurale radicale pentru remedierea problemelor ce risca sa duca la noi sanctiuni din partea Comisiei Europene sau chiar la pierderea fondurilor UE", informeaza Agerpres.

"Am luat act cu deosebita ingrijorare de anuntul conform caruia Romaniei ii vor fi suspendate, din nou, fonduri europene, de data aceasta, in valoare de 3,5 miliarde de euro. Daca acest lucru s-ar fi intamplat acum pentru prima data, atunci s-ar fi putut spune ca situatia este grava. Din nefericire pentru Romania, situatia este una de-a dreptul dramatica, intrucat este cel putin a treia oara, in mai putin de 12 luni, cand primim un semnal de o asemenea gravitate din partea Comisiei Europene. Prima data in iunie 2011, cand Comisia Europeana a suspendat plati in valoare de aproximativ 800 milioane euro, pentru Axa 2 a POR, din cauza neregulilor descoperite pe achizitiile publice. A doua oara in ianuarie 2012, cand aceeasi Comisie a amenintat Romania cu procedura de infringement, pentru ca s-au incalcat normele europene in materie de achizitii publice pe un contract atribuit de Primaria sectorului 3 din Bucuresti. Raspunsul autoritatilor coordonate de dumneavoastra a fost si este, invariabil, acelasi: sa stam linistiti, e o problema punctuala care se rezolva. Din nefericire, problema nu este punctuala, ci sistemica, si nici nu se rezolva, ci dimpotriva, constatam ca se amplifica", se arata in scrisoarea deschisa transmisa de Biroul de presa al PSD.

Liderul PSD a precizat ca in fiecare dintre problemele enumerate exista "aceleasi recurente": "suspiciuni de frauda sau nereguli in privinta achizitiilor publice si deficiente majore ale sistemului de management si control. [¬] Mai simplu spus, mari sume din banii europeni sunt fie serviti catre clientela PDL, fie risipiti pe proiecte controversate. In tot acest timp, controalele, atunci cand se fac, se fac superficial. Acest lucru genereaza neincredere la Bruxelles privind corectitudinea cu care Romania gestioneaza fondurile europene", subliniaza Victor Ponta, adaugand ca problema se amplifica pentru ca, in primul rand, "se fura mai multi bani decat se atrag".

Potrivit scrisorii, "exista rapoarte ale Parlamentului European sau chiar ale Comisiei care arata ca, in Romania, frauda constituie peste jumatate din cuantumul total al neregulilor constatate in gestionarea fondurilor europene. Daca vorbim de POSDRU, nu trebuie decat sa ne amintim de cazurile Botis, Mandas Vergu sau Sorina Placinta".

Victor Ponta contiua spunand ca, in al doilea rand, nici acum, dupa apeluri repetate ale Comisiei, "legislatia achizitiilor publice nu este in concordanta cu exigentele UE".

El a mai sustinut ca autoritatile de management "sunt puternic politizate" astfel incat "sute de experti, in care Guvernul a investit sume importante pentru instruire, au parasit sau au fost alungati din sistem pentru a face loc numirilor politice. Miliardele de euro sunt pe mana unor adevarati baroni ai fondurilor europene, de care nimeni nu stie nimic altceva decat ca au fost pusi de PDL. Nimeni nu se atinge de ei, desi din cauza lor pierdem bani si primim sanctiuni. Singurii care platesc pentru toate acestea sunt romanii, care in loc sa beneficieze de autostrazi, primesc terenuri de fotbal in panta, si in loc sa beneficieze de fonduri pentru proiecte, trebuie sa plateasca, din taxe si impozite, amenzile Romaniei catre UE", se arata in scrisoarea deschisa.

In acest moment, "Romania are mai multe fonduri suspendate din cauza neregulilor decat bani atrasi efectiv de la UE [...] Pentru ca in cei 5 ani, din totalul de 7, am reusit sa atragem doar 5% din banii europeni alocati, adica circa un miliard din 20 de miliarde de euro. Pentru ca, incepand cu acest an, Banca Nationala si Ministerul Finantelor trebuie sa inceapa rambursarea ratelor primite de la FMI, adica trebuie sa dam inapoi 2 miliarde, dublu cat a atras Romania in cei 5 ani de zile de la UE. Pentru ca, incredibil, dar in ianuarie 2012, nu a fost atras niciun euro din fondurile structurale in Romania. Ca si cum acestea nu ar fi de ajuns, gradul de absorbtie trebuie sa creasca vertiginos pana in 2013, pentru a evita dezangajarea automata a fondurilor alocate anilor 2010 si 2011. Insa, cu actuala rata de absorbtie, nu doar ca perspectivele sunt sumbre pentru actualul cadru bugetar, dar tara noastra risca sa primeasca mai putini bani de la UE inclusiv in viitorul exercitiu financiar, pentru ca, iata, dovedeste ca nu stie sa-i cheltuie corespunzator" sustine semnatarul scrisorii deschise.

Presedintele PSD sustine ca ca aceste probleme "reprezinta doar varful icebergului, dar sunt suficiente pentru a atrage un puternic semnal de alarma cu privire la problemele, repet, sistemice, care gripeaza intreg mecanismul de absorbtie".

Acesta subliniaza ca "neregulile, ignorate de actualul regim, au atras atentia Comisiei Europene asupra modului in care banii comunitari sunt gestionati de Romania, iar Executivul european ne arata din ce in ce mai hotarat ca nu mai poate tolera situatia actuala. Domnilor guvernanti, va cer sa tratati aceste avertismente cat se poate de serios. Romania nu-si mai permite sa peticeasca deficientele majore care ameninta intreg sistemul de absorbtie. Chiar daca, cel mai probabil, incepand cu sfarsitul acestui an, nu veti mai fi la guvernare, aveti obligatia sa implementati de urgenta modificari structurale radicale. Ca prime masuri, dincolo de revenirea la un sistem de salarizare speciala pentru cei care lucreaza in sistem, consider ca este nevoie de un Pact Strategic la nivel politic, care sa prevada ca obiectiv fundamental al Romaniei pana in 2013 (dar si pentru perioada 2014-2020) cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene".

In scrisoarea deschisa se puncteaza ca USL propune, de asemenea, generalizarea sistemului SEAP pentru achizitiile publice, in asa fel incat sa fie atacate concomitent problema coruptiei, problema cheltuielilor publice nejustificate si decuplarea clientelei politice de partidul de guvernare. "Cerem, totodata, legislatie unica privind achizitiile publice, in acord cu exigentele UE, crearea unui corp de audit unic, precum si crearea unui corp de contestatie unic si experimentat. Nu in ultimul rand, vrem responsabilizarea factorului politic prin declaratii nationale de management, semnate la nivel ministerial. In cazul in care oficialitatile europene constata nereguli, cel responsabil sa fie chemat in Parlamentul Romaniei pentru acordarea unui vot de incredere. Am speranta ca, poate in al doisprezecelea ceas, veti lasa deoparte interesele politice si veti constientiza ca aveti obligatia sa asigurati un viitor sigur si durabil Romaniei chiar si in conditiile in care nu veti mai fi la guvernare" incheie presedintele PSD.