Crin Antonescu a facut joi un apel la unitatea USL, declarind ca, desi nu s-a simtit reprezentat de "noul suflu al lui Victor Ponta, care ii ia de noi pe membrii Guvernului Ungureanu", are incredere ca PSD va continua alaturi de PNL si PC "razboiul impotriva regimului Basescu". Crin Antonescu a trimis citeva sageti la adresa lui Victor Ponta, spunind ca "ne putem juca de-a cum am vorbi noi daca am fi in Parlamentul Angliei" - o aluzie la discursul echilibrat si neutru al sefului PSD de la sedinta Parlamentului in care s-a votat investirea Guvernului Ungureanu. Antonescu a confirmat ca s-a intalnit joi cu Ponta si Daniel Constantin la sediul Grivco, unde a fost prezent si Dan Voiculescu.

Crin AntonescuFoto: Agerpres

Crin Antonescu a facut aceste declaratii la finalul unei sedinte informale a conducerii PNL, sedinta convocata dupa ce Victor Ponta a sustinut in Parlament un discurs mai degraba impaciuitor la adresa noului Guvern.

Ulterior, Victor Ponta a remis presei doua comunicate, scrise intr-un limbaj mai dur decit cel utilizat in Parlament, in care anunta ca USL a demarat procedurile de contestare la Curtea Constitutionala a procedurilor prin care Guvernul Ungureanu a fost investit in functie.

Declaratiile lui Crin Antonescu:

- PNL a initiat impreuna cu partenerii sai constituirea USL. Este un proiect pe care PNL il dezvolta cu toata buna credinta si toata convingerea ca este un proiect necesar societatii romanesti si este un proiect castigator.

- USL s-a format pentru a lupta impotriva lui Basescu si pentru a indeparta, pe cale democratica, regimul Basescu.

- PNL a spus clar, asa cum a spus si USL, ca guvernul investit astazi este nelegitim. Este nereprezentativ si nu reprezinta o solutie la marile probleme ale Romaniei.

- Guvernul Ungureanu este nereprezentativ, chiar mai nereprezentativ decit guvernul Boc la investire.

- Guvernul Ungureanu a trecut cu 4 sau 5 voturi dintre care 3 ale unor oameni condamnati penal definitiv.

- Este o lucratura, o facatura a regimului Basescu, pentru a incerca sa evite sau macar sa amine confruntarea populara sau democratica la care cetatenii Romaniei au dreptul.

- Nici o forma de colaborare nu poate fi legitima cu acest guvern.

- Iata de ce parlamentarii PNL nu au participat la sedinta dedicata investirii.

- Alegerile anticipate ar fi fost solutia pentru criza politica.

- Guvernul acesta poate sa asume la nivel declarativ cele mai frumoase intentii. Nu cred ca ne permitem luxul de a fi naivi sau sa facem pe naivii.

- Romania nu are nevoie de declaratii frumoase, ci de o prezentare in fata alegatorilor, de un nou inceput, care nu poate fi azi cu votul a trei condamnati si cu o numaratoare facuta pe calculatoarele performante ale stim noi cui.

- USL are obligatia si misiunea de a reprezenta oamenii care nu pot fi pacaliti cu solutia prezentata azi, care nu pot vedea in premierul actual - intelectualul, seful de serviciu secret, fostul ministru de Externe - ci omul pe care Basescu il foloseste pentru a cistiga timp.

- Ne putem juca de-a cum am vorbi noi daca am fi in Parlamentul Angliei, daca am fi intr-un Parlament al Romaniei fara Traian Basescu si oamenii lui. Nu suntem in aceasta situatie.

- Acum e nevoie de toti cei care nu sint in solda lui Basescu si in solda institutiilor care il tin la putere pe Traian Basescu, nu sint in serviciul altcuiva decit al alegatorilor Romaniei.

- PNL este hotarat cu responsabilitate, cu fermitate, fara jumatati de masura, fara ezitari, sa isi faca datoria. Avem toata increderea ca partenerii nostri din USL gindesc la fel, simt la fel, sunt hotarati sa faca la fel.

- Apelul meu catre toti membrii PNL, catre partenerii nostri de alianta - in care avem deplina incredere - este de a nu uita nici o secunda cu cine ne batem, pentru cine ne batem si cu ce mijloace ne batem.

- Ne batem impotriva regimului Basescu, ne batem pentru oamenii din Romania, ne batem cu mijloace diplomatice.

Intrebare: V-a deranjat discursul lui Ponta?

Raspuns: Noi am hotarit ca nu participam la investirea acestui Guvern. Noi liberalii am decis sa nu participam deloc pentru ca, asa cum au construit acest guvern, adica singuri, asa sa si-l investeasca. Colegii din PSD si PC au fost de acord. Dl. Victor Ponta a considerat si e dreptul domniei sale ca ar fi mai bine sa mergem noi, presedintii partidelor in Parlament. Opinia noastra, a PNL, a fost sa nu mergem. L-am rugat pe dl. Ponta sa vorbeasca in numele USL. Nu am vorbit nici despre 15 conditii, nu ne potrivim stilistic cu noul suflu al domniei sale, prin care ii ia de noi, sau de buni, pe membrii Guvernului Ungureanu. Dar am vazut ca insusi dl. Ponta a facut niste precizari ulterioare si cred ca fondul pozitiei noastre politice ramane comun.

Invitatii platonice la dialog nu au sens in politica. Cu prilejul consultarilor de la Cotroceni, presedintele nu ne-a spus nici numele premierului desemnat, nici un element din programul acestuia.

Dupa ce a fost desemnat dl Ungureanu, nu a vrut sa aiba nici o discutie cu noi. E dreptul domniei sale.

Dincolo de litera legii, ramane fondul problemei. Acest guvern este, daca nu ma inseala memoria, primul guvern al Romaniei, investit in stilul acesta, nu de Parlament ci de un grup de oameni.

Intrebare: Veti ataca juridic investirea noului Guvern?

Raspuns: Da, au si fost incepute procedurile juridice.

Intrebare: V-ati intilnit azi la Grivco cu Ponta si Daniel Constantin?

Raspuns: Da, era o intilnire programata acolo, si am trecut ca s-o aminam. Am discutat foarte scurt. Avem o sumedenie de probleme practice, pentru ca sintem in an electoral.

Nu ne bazam relatia, activitatea, nici in PNL nici in USL, pe reprosuri. Important e sa mergem pe directia pe care ne-am angajat sa mergem, sa nu ne ratacim. Nu e vorba de reprosuri aici, pentru ca noi ne-am angajat intr-un razboi.

Intrebare: V-ati simtit reprezentat de discursul lui Victor Ponta?

Raspuns: Nu. Dar asta nu e deloc un motiv de disensiuni in USL. Sint, pina la urma, personalitati diverse. S-ar putea ca nici pe alti liberali sa nu-i fi reprezentat. Importanta e strategia politica. Si cred mai mult ca oricind ca USL are nevoie de unitate. Noi suntem intr-un razboi, suntem aliati, suntem umar la umar; intr-un razboi, cu aliatii tai esti camarad.

Daca, incepand de maine as vedea si ar vedea toti oamenii nemultumiti din tara ca ceva se schimba, nimeni nu ar zice ca nu e bine. Datoria noastra este sa vorbim in regimul posibil.