Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a dorit sa faca un apel miercuri catre opinia publica, dar si catre autoritatile locale implicate, asupra posibilitatii aparitiei unor fenomene meteorologice "de mari dimensiuni" care s-ar putea produce in aceasta primavara daca s-ar suprapune cantitati foarte mari de zapada cu ploile de sezon, relateaza Agerpres.

De altfel, Ion Iliescu a facut acest apel, in cadrul reuniunii CExN al PSD, catre toti reprezentantii autoritatilor locale social-democrate participante la discutii.

"Le-am spus si celor prezenti: ne asteapta o primavara complicata! Cantitatea asta foarte mare de zapada in functie de scenariul incalzirii de primavara, poate crea probleme deosebite. Vom asista la un proces de incalzire masiva, mai ales ca de-a lungul anilor s-au facut defrisari salbatice mai ales pe versantii Carpatilor Orientali. (...) Putem sa ne asteptam la fenomene foarte grave, mai ales in Bazinul Siretului, unde sunt asemenea fenomene, la inundatii de mari dimensiuni. Si, de aceea, am spus sa fie avertizate conducerile din toate judetele, am discutat cu conducerea INMH (...) niste scenarii in legatura cu diverse variante de topiri si, daca se suprapun topirii de zapezi ploile de primavara, fenomenul poate capata mari dimensiuni', a detaliat fostul presedinte.

Potrivit acestuia, avertizarea este necesara pentru ca toti factorii responsabili sa fie pregatiti "macar sa evite pierderile foarte mari, pagubele foarte mari".