Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, actionar majoritar al grupului UTI, Nicolae Dumitru, om de afaceri care controleaza grupul de firme Niro care administreaza complexul Dragonul Rosu, si Angela Toncescu, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sunt membri ai conducerii UNPR, relateaza agentia Mediafax, care citeaza Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, Nicolae Dumitru este presedinte al Departamentului pentru relatia cu oamenii de afaceri al UNPR, Urdareanu este presedinte al Departamentului economie, transporturi si finante, iar Toncescu este presedinta Departamentului de investitii si consultanta economica.

Angela Toncescu si Tiberiu Urdareanu nu au raspuns solicitarii ZF de a-si explica decizia de a se inregimenta politic si de a se implica in conducerea UNPR.

Un alt departament economic, Departamentul de analiza si expertiza economica, este condus de Georgiu Gingaras, ministru al Sportului in Guvernul Nastase.

Din conducerea UNPR la varf fac parte Gabriel Oprea (general de armata, acum ministru al Apararii) care a fost pentru scurta vreme si ministru de Interne in guvernarea la care PSD a participat, in 2009, alaturi de PDL, inaintandu-si apoi demisia din cauza disputelor legate de serviciul secret ale Internelor (DGIPI). Oprea, care are influenta in zona Ilfov, fiind parlamentar de Ilfov si presedinte al organizatiei PSD Ilfov, este presedinte executiv al UNPR.

Un alt ilfovean, generalul Anghel Iordanescu (fost selectioner al nationalei de fotbal), detine presedintia Departamentului pentru tineret si sport. Secretar general al UNPR este Nicolae Ontanu, primarul sectorului 2 al Bucurestiului care are si el grad de general (a fost avansat de la gradul de caporal la cel de colonel, in 2007, de ministrul apararii de atunci, Sorin Frunzaverde - PD), ultima sa avansare (general de brigada in rezerva) fiind promovata de presedintele Traian Basescu in 2008, scrie sursa citata.

Presedinte al UNPR este fostul ministru al Muncii din partea PSD Marian Sarbu, iar presedinte de onoare este Cristian Diaconescu, reinstalat in fruntea Externelor dupa revocarea din functie a lui Teodor Baconschi.

In afara de generalii Oprea, Ontanu si Iordanescu, in conducerea UNPR se regasesc si nume care au fost la carma unor institutii militare, avand legatura cu serviciile secrete. Gheorghe Rotaru, care conduce Departamentul de aparare, este general de patru stele, fost director al Directiei Generale de Informatii a Armatei intre 1999 si 2005.

Unul dintre vicepresedintii acestui departament este Ioan Dumitru Zamfir. Acesta este general de patru stele si a fost ofiter de informatii al SRI, structura in care a intrat imediat dupa 1999, avansand pana la gradul de director adjunct al SRI, pozitie din care a fost trecut in rezerva cu gradul de general cu patru stele, in 2008.

Dumitru Nicolae, care conduce Departamentul pentru relatia cu mediul de afaceri, este un om de afaceri destul de discret. Controleaza grupul de firme Niro prin care administreaza zonele comerciale Dragonul Rosu si Europa din nordul Capitalei. A dezvoltat unul dintre primele ansambluri rezidentiale din Bucuresti, Central Park (pe soseaua Stefan cel Mare) cu 458 de locuinte. Anul trecut a anuntat ca va dezvolta, impreuna cu una dintre cele mai mari firme de constructii din China, un proiect de 70 de milioane de euro care va fi compus dintr-un turn cu 22 de etaje, remarca Ziarul Financiar.

Niro Investment SA a avut afaceri de 25,5 milioane de euro si un profit de aproape 6 milioane de euro in 2009 si peste 300 de angajati.

Dragonul Rosu SA, la care Niro Investment detine 70% din actiuni, iar un om de afaceri chinez, Zheng Xing, restul de 30%, a avut afaceri de 10 milioane de euro in 2009 si un profit net de 4 milioane de euro.

Compania UTI (instalatii, constructii) detinuta de Tiberiu Urdareanu, care conduce Departamentul economie, transporturi, finante, a avut in 2010 afaceri de aproximativ 160 mil. euro.

Intre oamenii de afaceri care mai conduc departamente ale UNPR se numara Culita Tarata (deputat, fost PSD), care controleaza Insula Mare a Brailei (57.000 ha) si care coordoneaza Departamentul pentru agricultura.

Fostul secretar de stat in Ministerul Muncii in timpul guvernarii PDL-PSD din 1999, Valentin Mocanu, conduce Departamentul pentru Relatia cu Sindicatele.