Presedintele PSD Victor Ponta a declarat joi, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, ca o eventuala demisie a parlamentarilor USL ar putea fi posibila doar in cazul in care se va incheia un acord politic cu Puterea in acest sens. Ponta a explicat ca o eventuala demisie nu ar declansa alegerile anticipate si ar incuraja Puterea sa-si promoveze proiectele proprii. Mai multi parlamentari PNL si-au depus la inceputul saptamanii demisiile in fata liderului PNL Crin Antonescu, in speranta ca si colegii de la PSD ii vor urma.

"Orice parlamentar poate sa-si dea demisia. Pana la urma, e un act unilateral. In masura in care exista acest acord, noi suntem categoric hotarati sa participam la el si sa ne dam demisiile. Altfel, daca aparea doar din partea Opozitiei, dincolo de anormalitatea situatiei, un Parlament format doar din cei de la Putere, ar fi multe impedimente care tin de ceea ce noi avem dreptul sa facem in Parlament (...)

Oamenii din strada, societatea civila, media au criticat ideea de comasare si de amanare a alegerilor locale. Singurii care au insa dreptul sa conteste la Curtea Constitutionala am fost noi, cei din Parlament. Nici presa, nici oamenii din piata, nici societatea civila nu au dreptul constitutional sa fi contestat si practic n-ar fi contestat nimeni legea daca noi nu eram in Parlament", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Presedintele PSD a adus argumente in favoarea mentinerii mandatelor de parlamentari: "Vorbim de partea de modificare a Constitutiei, care in acest moment, doua treimi, nu se poate realiza decat cu noi, de legea votului prin corespondenta, de exemplu, pe care o consideram o lege gresita. Deci sunt lucruri foarte importante pe care mi-e teama ca Puterea actuala, tocmai profitand de lipsa noastra de acolo, s-ar vedea incurajata sa le foloseasca".

Totodata, senatorul PSD Gavril Mirza a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca parlamentarii USL vor intra din 1 februarie in greva parlamentara, potrivit agentiei Mediafax. Marza sustine ca de la 1 februarie parlamentarii USL ar putea intra in greva, iar in perioada urmatoare vor stabili strategii care sa conduca la declansarea de alegeri parlamentare anticipate.

La inceputul saptamanii, presedintele PNL, Crin Antonescu a propus in sedinta USL demisia in masa a parlamentarilor Opozitiei, asigurandu-l pe Ponta ca liberalii sunt dispusi sa demisioneze pana la ultimul. Oferta a fost respinsa de liderii PSD, acestia optand pe o varianta de greva generala a parlamentarilor USL, potrivit unor surse din interiorul Uniunii Social Liberale.

La cateva ore diferenta, intr-o sedinta a grupurilor parlamentare PNL, mai multi deputati si senatori si-au scris demisiile din Parlament si i le-au inmanat lui Crin Antonescu. Presedintele PNL a anuntat la finalul sedintei ca gestul parlamentarilor demonstreaza ca sunt pregatiti si paraseasca Legislativul, dar ca decizia apartine USL.

Citeste si:

* Victor Ponta: Parlamentul nu mai poate functiona in formula actuala

* Crin Antonescu: Nici o persoana si nici un parlamentar al PNL nu a demisiona

* Crin Antonescu: Propunerea liberalilor este demisia din Parlament

* Adriana Saftoiu: Nu revin asupra demisiei indiferent de decizia USL