Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri ca Parlamentul nu mai poate functiona in formula de acum si singura solutie sunt alegerile anticipate, transmite agentia Agerpres. Declaratia liderului PSD apare in contextul in care presedintele PNL, Crin Antonescu propune demisia in masa a parlamentarilor Opozitiei si, totodata, Curtea Constitutionala a respins comasarea alegerilor.

"Parlamentul actual nu mai poate functiona in formula de acum. Este foarte clar. Nu se pune problema ca pe 1 februarie sa ne ducem frumos, parlamentarii PSD - PNL, la serviciu, sa ne asezam in banci si sa discutam cu doamna Anastase. Nu are niciun sens, ar fi o sfidare la adresa oamenilor. Singura solutie corecta intr-o tara democratica si intr-o tara europeana este sa sustii un nou guvern', a declarat Ponta, citat de Agerpres.

La inceputul saptamanii, presedintele PNL, Crin Antonescu a propus in sedinta USL demisia in masa a parlamentarilor Opozitiei, asigurandu-l pe Ponta ca liberalii sunt dispusi sa demisioneze pana la ultimul. Oferta a fost respinsa de liderii PSD, acestia optand pe o varianta de greva generala a parlamentarilor USL, potrivit unor surse din interiorul Uniunii Social Liberale.

De altfel presedintele PSD, Victor Ponta si-a exprimat public retinerea fata de propunerea lui Antonescu privind demisiile parlamentarilor USL.

21 ianuarie, Victor Ponta: "Aceasta este o ultima masura, nu o prima masura. Trebuie sa gandim acesti pasi politici pentru a fi resposabili. Romania nu trebuie sa treaca printr-o perioada de anarhie dupa caderea guvernului Boc si a regimului Basescu. Noi ne dorim o tranzitie pasnica. Trebuie sa epuizam toate caile democratice". (Mediafax)

23 ianuarie, Victor Ponta: "Deocamdata acele demisii ale unor parlamentari PNL sunt depuse la Crin Antonescu, nu la Parlament. In cadrul USL nu exista o decizie cu privire la demisia in bloc a opozitiei, am stabilit ca vom mai discuta pe acest subiect, pentru a avea o decizie clara pana pe 1 februarie, cand incepe sesiunea legislativa". (Mediafax)

24 ianuarie, Victor Ponta: "Nu se pune problema ca de la 1 februarie, peste o saptamana adica, sa ne ducem inapoi la Parlament, sa ne incasam salariile si sa stam alaturi de Roberta Anastase si de toti cei care sustin inca Guvernul Boc ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic(...) Oamenii nu au cerut sa plece Opozitia, oamenii au cerut sa plece Puterea, motiv pentru care noi trebui sa gasim orice metoda prin care actualul Guvern sa demisioneze, sa ajungem la alegeri anticipate si pentru Parlament si pentru presedinte".

In cadrul discutiilor din USL, reprezentantii PSD au ridicat o serie de probleme concrete, legate de vacantarea fotoliilor de parlamentar, organizarea alegerilor partiale si posibilitatea ca PDL sa castige o parte din locurile vacante. O alta problema ar fi ca in cazul demisiilor parlamentarilor PSD si PNL cele doua partide ar pierde statutul de partide parlamentare si automat subventiile pe care le primesc de la stat, precum si participarea cu reprezentanti in Biroul Electoral Central si in birourile judetene, potrivit surselor citate.

Sedinta USL s-a incheiat fara nicio decizie concreta.

La cateva ore diferenta, intr-o sedinta a grupurilor parlamentare PNL, mai multi deputati si senatori si-au scris demisiile din Parlament si i le-au inmanat lui Crin Antonescu. Presedintele PNL a anuntat la finalul sedintei ca gestul parlamentarilor demonstreaza ca sunt pregatiti si paraseasca Legislativul dar ca decizia apartine USL.

Antonescu a subliniat din nou ca o posibila solutie pentru fortarea alegerilor anticipate este demisia colectiva a tuturor parlamentarilor, atat ai puterii cat si ai opozitiei, alaturi de cea a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Imediat si Partidul Conservator a anuntat ca este pregatit sa se retraga din Parlament alaturi de colegii din opozitie, odata ce aceasta decizie va fi luata in cadrul USL, afirma presedintele PC, Daniel Constantin, citat de agentia Mediafax.