"Sustinem protestatarii din Romania si vrem ca acest regim si acest presedinte al Romaniei sa plece", a spus Vladimir Voronin, presedintele Partidului Comunistilor din Republica Moldova, chiar in ziua mitingului USL de joi, 19 ianuarie. Acestea sint singurele declaratii ale lui Voronin legate de protestele din Romania, declaratii la care s-a referit Traian Basescu in discursul sau de marti seara.

"Stiti ce ma socheaza cel mai tare? Ca mesajul lui Ion Iliescu, a lui Victor Ponta, a lui Crin Antonescu, a asa-numitului lider al societatii civile, fostul colonel Dogaru, sint similare cu ale fostului presedinte al Republicii Moldova, actual sef al fractiunii partidului comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin", a spus Basescu in interventia sa cu ocazia semnarii decretului de numire in functia de ministru de Externe a lui Cristian Diaconescu.

Vladimir Voronin a fost presedinte al Republicii Moldova in doua mandate consecutive, din 2001 pina in 2009. In primul an de mandat prezidential al lui Traian Basescu, relatia dintre cei doi a fost buna, Voronin facindu-i chiar omologului sau roman cadou citeva mii de sticle de vin.

Ulterior, relatiile dintre cei doi s-au deteriorat, culminind cu momentul cind Voronin l-a acuzat pe Basescu ca a sprijinit pe cai oculte indepartarea sa de la putere in urma unei miscari populare in Chisinau.