Presedintele PNL, Crin Antonescu considera ca Adrian Nastase ar trebui sa faca un mare pas inapoi din viata politica daca va primi o condamnare intr-unul din dosarele pe care le are. Antonescu a facut declaratia la televiziune publica, in cadrul emisiunii Prim-plan precizand ca nu l-ar sustine public pe Nastase intr-o astfel de situatie. La sfarsitul anului trecut si presedintele PSD, Victor Ponta declara ca daca Nastase va fi condamnat,PSD va respecta decizia judecatorilor si nu va mobiliza partidul in apararea fostului premier.

"Daca avem o sentinta care il condamna pe Adrian Nastase, pe Antonescu, pe Turturica, pe cine vreti dumneavoastra, noi, fara exceptie, consideram ca in acel moment pana la un eventual recurs care sa-l achite, omul respectiv trebuie sa faca un pas, chiar mare, inapoi din prim-planul scenei politice", a declarat Antonescu la TVR1.

In noiembrie 2011 si presedintele PSD Victor Ponta declara, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca daca Adrian Nastase va fi condamnat PSD va respecta decizia judecatorilor si nu va mobiliza partidul in apararea fostului premier.

In decembrie, inaintea pronuntarii hotararii judecatoresti in dosarul Matusa Tamara, Ponta a revenit asupra pozitiei, publicand pe blogul personal un mesaj de sustinere pentru Adrian Nastase in cazul unui verdict negativ.

"Indiferent de decizia instantelor, locul lui Adrian Nastase (ca si al lui Ion Iliescu) este doar in interiorul PSD, nu pentru ca asa vreau eu sau conducerea actuala, ci pentru ca este o realitate incontestabila. Amandoi au pus bazele acestui partid, l-au condus in vremuri bune si rele, au participat la majoritatea deciziilor si sunt legati indisolubil in perceptia publica de PSD, indiferent de situatia juridica.

Nu voi propune sau sustine excluderea vreunuia din cei doi lideri istorici, pentru ca nu consider corect acest lucru, nici necesar si nici macar util. Pentru toti membrii de partid, dar si pentru restul romanilor, Iliescu si Nastase apartin PSD si nimic nu poate schimba asta. Nu stiu daca partidul va pierde in imagine, dar stiu sigur ca nu ar castiga nimic daca as proceda altfel. Iar eu, in constiinta mea, sunt impacat cu aceasta decizie", a scris Ponta.

La inceputul saptamanii, magistratii Inaltei Curtii de Casatie si Justitie au amanat pana pe 30 ianuarie sentinta in dosarul Trofeul Calitatii a lui Adrian Nastase, dosar in care este acuzat de fapte de coruptie.

In 10 ianuarie, magistratii instantei supreme au finalizat dosarul de coruptie "Trofeul Calitatii" in care este inculpat Adrian Nastase, dupa 1064 de zile de la trimiterea in judecata. Dupa ce au fost audiati ultimii trei martori din cei 954 propusi de achetatori si de inculpati, procurorii DNA au solicitat ca Adrian Nastase si coinculpatii din dosar sa fie condamnati la inchisoare cu executare.

Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.