Emil Boc a anuntat luni, la Parlament, ca l-a revocat din functie pe ministrul de Externe Teodor Baconschi. Boc a facut acest anunt imediat dupa ce si-a cerut scuze in fata camerelor reunite ale Parlamentului pentru "derapajele si stingaciile de comunicare" ale unor membri ai Guvernului in legatura cu protestele din Piata Universitatii. In acest moment, potrivit agendei de pe site-ul MAE, Baconschi se afla la Bruxelles la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Teodor Baconschi in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

"Regret derapajele si stangaciile verbale ale unor colegi de-ai mei si prezint scuze publice romanilor pentru aceste afirmatii", a spus Emil Boc luni in Parlament.

UPDATE 1: Victor Ponta a declarat in Parlament ca "Nu pot decat sa fiu de acord cu decizia de revocare din functie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi, dar este prea tarziu si mult prea putin".

UPDATE 2: Surse din PDL au declarat pentru HotNews.ro ca la sedinta de luni a Biroului Politic secretarul general al partidului, Ioan Oltean, i-ar fi atacat dur pe liderii PDL care au facut declaratii jignitoare la adresa protestatarilor, cu precadere Teodor Baconschi si Iulian Urban. Emil Boc ar fi avut apoi o consultare telefonica cu presedintele Traian Basescu pe tema demiterii lui Teodor Baconschi, au mai spus sursele citate.

Reamintim ca Teodor Baconschi a scris pe blogul sau, dupa confruntarile violente din Piata Universitatii, urmatoarele:"Optiunea e simpla: reforma, responsabilitate, siguranta sau regres, populism, domnia batei. Alegerea o va face insa Romania vrednica, Romania care munceste, Romania insetata de viitor, nu mahalaua violenta si inepta incolonata, ca minerii odinioara, in spatele mostenitorilor Securitatii".

Declaratiile lui Baconschi au fost imediat taxate de opozitie, dar si de manifestantii din Piata Universitatii si din restul tarii.

PDL anuntase lunea trecuta, dupa protestele violente de sambata si duminica, initierea unui dialog "pe trei paliere". Teodor Baconschi fusese însărcinat să dialogheze cu structurile civice, Ioan Oltean cu cele sindicale iar Emil Boc de dialogul cu partidele politice, inclusiv cu opoziţia.