Protestele din ultimele zile, din Piata Universitatii, dar si din multe orase din tara, sunt cea mai concludenta confirmare a esecului total al conceptului de "presedinte-jucator", introdus in politica de Traian Basescu, apreciaza luni presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, intr-o declaratie de presa citata de Agerpres.

"Mai devreme sau mai tarziu se va ajunge, spuneam eu, la manifestari totalitare, la o conducere dupa bunul plac al omului care este, vremelnic, presedinte al Romaniei. Aceste atitudini totalitare s-au manifestat chiar din debutul primului mandat al lui Traian Basescu, si ele au justificat suspendarea sa din 2007. Nu a inteles semnificatia acelui avertisment. Mai mult, a inceput sa se razbune pe Parlament, ca principala institutie a democratiei. A construit la Cotroceni un guvern paralel, care, dupa numirea lui Emil Boc in fruntea guvernului, a devenit principala sursa de legi cu impact decisiv asupra societatii romanesti. Amintesc doar Legea Educatiei si Legea Sanatatii, aceasta din urma fiind declansatorul revoltelor din strada, din ultimele zile", a afirmat fostul sef de stat.

"Tacerea sa de dupa izbucnirea revoltelor sociale este explicabila: nu are cui se adresa, si chiar daca ar face acest lucru, cine l-ar mai asculta? Ce ar mai avea de spus unor oameni pe care i-a umilit cu felul sau de a fi, pe care i-a jignit si fata de care simte doar ura si dispret? Demonstratiile romanilor nemultumiti sunt si o expresie a respingerii acestui mod de a face politica al presedintelui Traian Basescu. Oricat de diverse ar fi revendicarile strazii, ele ne spun un lucru: ca in sanul societatii exista un puternic consens in legatura cu trei revendicari. Ele privesc demisia presedintelui, a guvernului pe care, de fapt, tot Traian Basescu il conduce, si organizarea alegerilor anticipate. Daca presedintele s-ar fi situat strict in limitele Constitutiei, acum am fi avut un arbitru onest si un factor de detensionare a situatiei din tara. Cum nu mai avem asa ceva, intoarcerea la popor este singura solutie democratica. Restul nu pot fi decat din arsenalul regimurilor totalitare", afirma presedintele de onoare al PSD.

Ion Iliescu mai spune ca, in incercarea de a limita pagubele de imagine si electorale, actuala putere practica un joc extrem de periculos, incercand sa acrediteze ideea ca nu exista alternativa la PDL, ca toate partidele sunt la fel.

"Nu da nimanui de gandit faptul ca niciodata dupa 1989 increderea in partidele politice nu a fost atat de jos ca dupa 2009. Sila de politica a fost programata, pentru ca a convenit presedintelui-jucator", adauga fostul presedinte.

El a trecut in revista si ceea ce ar fi de facut in actualul context politic.

"Societatea civila trebuie sa mareasca presiunea asupra partidelor, pentru a face o mai buna selectie a celor pe care ii propun sa le reprezinte, ca primari, presedinti de consilii judetene, consilieri, parlamentari. Se pot imagina noi criterii de selectie. Dar nu avem dreptul sa acreditam ideea ca in Romania nu exista alternativa la PDL. Exista ! Dar ea trebuie sa se comporte ca atare si sa fie mai convingatoare. Prin pluralitatea sa, prin diversitatea cererilor, dar si a solutiilor propuse, miscarea populara de protest este o dovada ca democratia in Romania este o realitate, fragila, ezitanta, dar cat se poate de concreta. Este datoria noastra cetateneasca s-o sprijinim, si sa cerem celor care ne guverneaza sa ne respecte, sa respecte angajamentele tarii, luate la momentul aderarii la UE si la NATO, dar mai ales contractul social asumat prin adoptarea prin Referendum a Constitutiei", a spus fostul presedinte.