"Traian Basescu nu a gasit timp, pe parcursul unei saptamani, pentru a transmite un mesaj oamenilor care au protestat si continua sa protesteze in aceste zile, dar isi gaseste timp pentru a discuta despre un eveniment politic - Congresul PPE -, care urmeaza sa aiba loc peste cateva luni," declara USL intr-un comunicat remis, sambata, Mediafax. In document, Uniunea Sociala Liberala sustine ca presedintele Traian Basescu a incalcat prevederile constitutionale, prin organizarea, vineri seara, a unei intalniri de partid la sediul Presedintiei.

PDL anunta, vineri seara, ca presedintele PDL, Emil Boc, s-a aflat la Cotroceni, alaturi de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, presedintele Senatului, Vasile Blaga, si mai multi ministri, la o intalnire cu secretarul general al Partidul Popular European (PPE), Antonio López-Istúriz. Surse politice declarasera ca premierul Emil Boc a mers, vineri seara, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu presedintele Traian Basescu.

Potrivit comunicatului, "Uniunea Social Liberala constanta, cu dezamagire, faptul ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, continua sa actioneze impotriva prevederilor constitutionale, ca urmare a organizarii in data de 20 ianuarie 2012, a unei intalniri de partid la sediul Presedintiei."

USL atrage atentia ca organizarea unei intalniri intre secretarul general al PPE si cu lideri ai PDL la Palatul Cotroceni constituie "o noua actiune care contravine Articolului 84 din Constitutie [n.r. (1) In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata], ale carui prevederi au ajuns sa fie respectate de presedintele Romaniei doar in mod facultativ".

"USL remarca situatia nefireasca de a utiliza resursele publice pentru intalniri politice, in mod neconform cu atributiile constitutionale ale presedintelui, care interzic acestuia sa fie membru de partid, dar il obliga sa isi exercite rolul de «mediator». USL considera ca, dincolo de actiunile in afara Constitutiei, presedintele Romaniei savarseste un nou act de sfidare a opiniei publice. Astfel, Traian Basescu nu a gasit timp, pe parcursul unei saptamani, pentru a transmite un mesaj oamenilor care au protestat si continua sa protesteze in aceste zile, dar isi gaseste timp pentru a discuta despre un eveniment politic - Congresul PPE -, care urmeaza sa aiba loc peste cateva luni", se mai arata in comunicat.