Ion Iliescu considera ca protestele populatiei din ultimele cinci zile arata ca se impun alegeri anticipate, in conditiile in care "lumea s-a saturat si vrea schimbare". "Parlamentul a fost şuntat" de un guvern care a preferat asumarea raspunderii pentru promovarea legilor iar presedintele Traian Basescu si guvernul nu au "cultura elementara" a dialogului, a spus fostul sef de stat, care s-a externat marti dupa o interventie chirugicala.

"Toti leaga aceasta revolta doar de Arafat, dar asta a fost pretextul. Starea de nemultumire mocnea. Asa cum s-a intamplat si la Revolutie, cu Tokes. A fost nevoie doar de o scanteie", a spus presedintele de onoare al PSD.

"Nicicand in acesti 22 de ani nu am avut o asemenea guvernare (...) Aceasta guvernare calca in picioare tot", a argumentat Ion Iliescu.

El a spus ca protestele au o cauza obiectiva si reflecta starea de nemultumire a oamenilor, cauzata de inrautatirea situatiei materiale si economice, in conditiile in care "modul brutal in care s-a procedat nu mai este cunoscut in nicio tara europeana".

"Oamenii protesteaza pe buna dreapta", a continuat Iliescu, deoarece "formula presedinte-jucator este anticonstitutionala" iar Traian Basescu "plateste aceste incalcari sistematice" ale legii fundamentale a statului.

Intrebat cum comenteaza actele de violenta de la protestele din Bucuresti, Iliescu a precizat ca "acestea pot fi si provocari": "Au aparut ca o provocare si diversiune pentru a deturna un protest justificat al populatiei", a comentat acesta.