Presedintele Traian Basescu si-a prezentat vineri, la gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate prioritatile legislative pentru anul 2012. "Eu consider ca, in partea de modernizare imediata, din punct de vedere legislativ, mai avem trei lucruri de facut: sa adoptam legea sanatatii, sa adoptam legea reorganizarii administrative si revizuirea Constitutiei" a anuntat seful statului. Declaratia presedintelui apare in contextul UDMR refuza in continuare initierea proiectului de reorganizare administrativ teritoriala iar, in ciuda consultarilor de la Cotroceni, opozitia PSD-PNL nu accepta dezbaterile pe revizuirea Constitutiei.

"Avem probleme, ideea reorganizarii administrative a primit o riposta destul de puternica din partea partidelor, chiar a societatii civile dar anul acesta nu voi renunta la ideea ca, pana la alegerile legislative din luna noiembrie, vom putea avea o lege a reorganizarii administrative a tarii, lege care sa intre intr-un proces de implementare treptata in ciclul electoral urmator, 2012 - 2016, urmand ca implementarea completa sa fie la sfarsitul anului 2016", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca niciun interes politic nu justifica amanarea reorganizarii administrative a tarii."Nu mai putem amana acest proces care nu se poate realiza intr-o zi. Dupa ce apare legea in Monitorul Oficial, trebuie ani pentru transferul serviciilor, pentru transferul arhivelor, pentru interconectarea la internet pentru acces la baza de date regionala a oricarui satuc, a oricarei comune, pentru a nu face ca cetateanul sa mearga 500 de kilometri pana la capitala regiunii. Deci este un proces indelungat si el trebuie declansat acum', a explicat seful statului.

Presedintele Traian Basesu a continuat anuntand ca in urmatoarea perioada va relua consultarii cu partidelel politice in vedere revizuirii Constitutiei. "...este un proces mai dificil, desi eu sper ca el va putea fi realizat. Voi relua discutiile cu partidele in acest sens, pentru ca amanarea este in defavoarea intereselor de evolutie si democratizare, dar si de flexibilizare a functionarii statului.

Eu nu critic neaparat principiile actualei Constitutii, vreau sa fim foarte clari. Principiile sunt corecte, dar trebuie scoase din Constitutie ambiguitatile, neclaritatile si lipsa de preciziune in ceea ce priveste modul de functionare corelata a puterilor statului', a declarat Basescu.

Presedintele nu a explicat insa cum va reusi sa convinga politicienii sa solutioneze cele doua mari trasate ca prioritati in 2012.

Reorganizarea administrativa se izbeste de opozitia UDMR si nu e clar cum va fi rezolvata aceast problema in 2012. Tema a fost lansata in iunie 2011 de catre Traian Basescu. Seful statului a cerut Guvernului sa analizeze posibilitatea reorganizarii administrative a tarii prin inlocuirea celor 41 judete cu 8 judete mari sau 7 judete si municipiul Bucuresti.

Traian Basescu: "Organizarea administrativa a Romaniei este facuta pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, in 21 de ani de parlamentarism, nici macar articolele in care scrie "Republica Socialista Romania (...) un nou sistem administrativ ar reduce birocratia si ar accelera procesul de descentralizare".

Solicitarea presedintelui a aruncat in aer Coalitia. UDMR a refuzat orice varianta. Uniunea pare sustinuta si de parlamentari din toate partidele, care se vad amenintati cu pierderea influentei in plan local.

Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Nu cred ca pana la alegerile din 2012 putem face o reorganizare administrativa, dar nu neg nevoia unei reforme administrative(....) Avem mai putin de un an pana la campania electorala. Daca alegerile nu vor fi comasate, asta inseamna doar o jumatate de an pana la alegerile locale. Nu poti arunca tara intr-un haos administrativ. Nici din punct de vedere politic nu vad cum am putea gasi o solutie acceptabila pentru toata lumea din coalitia de guvernare" (Agerpres)

In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, sansele obtinerii majoritatii de 2/3 in Parlament sunt minime. Liderii USL sustin ca doresc modificarea Constitutiei dupa alegeri, pe motiv ca acest Parlament ar fi "ilegitim". Una din mizele modificarii legii fundamentale in 2012 era introducerea criteriilor de deficit, insa Traian Basescu a anuntat in decembrie ca le-a transmis liderilor europeni ca exista un risc in revizuirea Constitutiei.

"Am facut niste demersuri in urma discutiilor pe care le-am avut cu partidele. Aici a rezultat clar ca niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere. Spre exemplu, conditii de genul <>, <>, <>. Si atunci, mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la colegii mei, liderii europeni, care in mod cert au capacitatea sa priveasca realist problemele", a declarat Traian Basescu, la radioul public, pe 21 decembrie.