Scandalul izbucnit in luna noiembrie in PSD, soldat cu excluderea lui Mircea Geoana din partid si apoi debarcarea acestuia din fruntea Senatului, a afectat cota de popularitate a social-democratilor in randul alegatorilor, liderul PSD Victor Ponta inregistrand, spre exemplu, o scadere de sase procente in sondaje, releva un barometru realizat de IMAS, in luna decembrie, pentru ziarul "Adevarul". Desi, spre deosebire de aliatii sai, liderul PNL Crin Antonescu nu a fost afectat de scandalul Geoana, el inregistrand chiar o usoara crestere in sondaj, USL este in scadere, cota aliantei de opozitie coborand sub 50% in preferintele electoratului.

Potrivit sondajului, Crin Antonescu este politicianul in care romanii au cea mai mare incredere, fiind cotat cu 27,1% in luna decembrie, in crestere de la 25,4% in noiembrie. De altfel, Antonescu a fost primul in preferintele romanilor aproape intreg anul 2011, datele sondajului consolidand pozitia acestuia in cadrul USL. Protocolul acestei aliante prevede ca va candida la presedintia Romaniei politicianul cel mai bine plasat in sondajele de opinie.

Antonescu este urmat in sondaj de partenerul sau de alianta, liderul PSD Victor Ponta. Acesta a inregistrat, insa, cea mai spectaculoasa schimbare fata de sondajele precedente. Daca in luna octombrie, inainte de izbucnirea scandalului din jurul lui Mircea Geoana, Victor Ponta era cotat cu 25,7%, in prezent acesta are doar 19,6%. Pierderea de sase procente s-a produs in conditiile in care scandalul din PSD s-a prelungit cateva saptamani: excluderea lui Mircea Geoana din partid a fost urmata de debarcarea din fruntea Senatului.

In acelasi timp, Mircea Geoana a pierdut si el teren. In octombrie, fostul sef al Senatului avea 14,5%, iar in prezent are 11,1%. Geoana a lasat in permanenta impresia ca se "agata" de functia de la Senat, ceea ce i-a afectat popularitatea.

Pe locul trei se afla, in premiera, democrat-liberalul Vasile Blaga, ales recent in fruntea Senatului, si care are acum o cota de popularitate de 14,3%. Blaga este avantajat de faptul ca a devenit presedinte al Senatului si nu a intrat in razboiul declaratiilor care a precedat razboiul politic pentru sefia acestei Camere.

Astfel, potrivit datelor stranse de IMAS, Traian Basescu nu mai este cel mai popular lider al PDL, seful statului clasandu-se abia pe locul patru in preferintele alegatorilor, cu 12,9%. Basescu este urmat de liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, in care au incredere 12,4% din alegatori.

Pana acum cateva luni, cel mai bine cotat politician din randurile Puterii era europarlamentarul Theodor Stolojan. In decembrie, el a inregistrat o cota de incredere de 11,3%, mai putin decat Blaga si Basescu.

Premierul Emil Boc a fost, in permanenta, cel mai putin simpatizat dintre liderii PDL. Si in decembrie el este in aceeasi situatie strangand doar 9,7% la capitolul cota de incredere.

USL scade sub 50%. USL conduce in topul preferintelor electoratului, dar este in scadere, in timp ce PDL este intr-o usoara crestere, potrivit sondajului realizat de IMAS. USL ar obtine 49,2% din voturile alegatorilor care s-ar prezenta la urne, in timp ce PDL este cotat cu 21,5% din voturi.

Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obtine 11,8% din voturi. Pragul electoral ar mai fi depasit de PRM cu 6,4% si de UDMR cu 5,7%. UNPR si PNG au in jur de 1%, sub pragul electoral de 5%. Potrivit sondajului, 65% din alegatori au precizat cu cine vor vota iar 35% nu ar vota, nu au dat un raspuns sau nu stiu cu cine vor vota.