Deputatul PSD Victor Socaciu a depus, la Parlament, o initiativa legislativa prin care se interzice folosirea in spoturile publicitare difuzate la radio si tv a bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural national, cum ar fi Ateneul Roman, statuia poetului Mihai Eminescu sau vechi colinde, potrivit Mediafax.

Conform initiativei, depuse in ultima zi a sesiunii parlamentare, spoturile publicitare difuzate de posturile de radio si televiziune trebuie sa nu foloseasca bunuri care fac parte din patrimoniul cultural national, mobil sau imaterial, asa cum sunt definite in Legea 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil si in Legea 86 din 2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial.

Initiativa legislativa a lui Socaciu vizeaza modificarea Legii audiovizualului, respectiv introducerea acestei conditii intre cele prevazute la articolul 29 si pe care trebuie sa le respecte comunicarile comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale.

In expunerea de motive, Victor Socaciu apreciaza ca elemente ale patrimoniului cultural sunt folosite in mod "abuziv" in spoturile publicitare, el dand drept exemplu cladirea Ateneului Roman, statuia poetului Mihai Eminescu sau un vechi colind romanesc. El sustine ca interzicerea folosirii acestora in spoturile publicitare ar contribui la protejarea patrimoniului cultural national.

Conform legii 182 din 2000, patrimoniul cultural national mobil este alcatuit din bunuri cu valoare istorica, arheologica, documentara, etnografica, artistica, stiintifica si tehnica, literara, cinematografica, numismatica, filatelica, heraldica, bibliofila, cartografica si epigrafica, reprezentand marturii materiale ale evolutiei mediului natural si ale relatiilor omului cu acesta, ale potentialului creator uman si ale contributiei romanesti, precum si a minoritatilor nationale la civilizatia universala.

Legea 82 din 2008 defineste patrimoniul cultural imaterial drept totalitatea practicilor, reprezentarilor, expresiilor, cunostintelor, abilitatilor - impreuna cu instrumentele, obiectele, artefactele si spatiile culturale asociate acestora - pe care comunitatile, grupurile sau, dupa caz, indivizii le recunosc ca parte integranta a patrimoniului lor cultural.