Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va discuta marti sesizarea Partidului Social Democrat (PSD) prin care se contesta alegerea lui Vasile Blaga in functia de presedinte al Senatului. Sesizarea PSD a fost depusa pe 7 decembrie, cand senatorul Dan Sova a sustinut ca actiunea este o chestiune tehnica, scrie Agerpres.

''Este o chestiune tehnica si s-a reluat practic demonstratia din 2005, anume ca presedintele (n.r. - Senatului) trebuia sa fie de la PSD, pentru ca este rezultatul algoritmului din alegeri. PSD a luat cele mai multe voturi in alegeri, era normal sa i se atribuie una din cele doua Camere. Vom vedea ce va decide Curtea'', declara atunci Dan Sova.

Mircea Geoana a fost exclus din PSD pe 22 noiembrie, iar o zi mai tarziu a fost revocat din functia de presedinte al Senatului. Pe 28 noiembrie a fost ales presedinte al Senatului democrat-liberalul Vasile Blaga.

O decizie a Curtii Constitutionale din anul 2005 (Decizia nr. 601/2005) statueaza ca, daca grupul parlamentar din care face parte presedintele Senatului decide sa-i retraga sprijinul, atunci aceasta functie va reveni tot grupului parlamentar din care a facut parte presedintele revocat.

"Instituirea posibilitatii alegerii unui nou presedinte dintr-un alt grup parlamentar ar avea drept consecinta ca sanctiunea aplicata presedintelui Senatului, revocat din functie, sa se extinda asupra grupului parlamentar care a propus alegerea lui. Or, Constitutia Romaniei nu permite aplicarea unei asemenea sanctiuni cu caracter colectiv", precizeaza Curtea in Decizia nr. 601/2005.

Inainte de alegerea lui Vasile Blaga la presedintia Senatului, premierul Emil Boc a sustinut ca nu exista niciun fel de impediment de natura constitutionala pentru ca aceasta functie sa fie detinuta de actuala coalitie de guvernamant.