Curtea Constitutionala a Romaniei discuta marti contestatia depusa de Mircea Geoana impotriva hotararii Senatului privind revocarea sa din functia de presedinte al acestui for, scrie Agerpres. Pe 23 noiembrie, Plenul Senatului a constatat, intr-o sedinta care a durat cateva minute, incetarea de drept a statutului de membru al Biroului permanent si presedinte al acestui for legislativ al lui Mircea Geoana.

Decizia a fost luata, prin vot electronic secret, cu 112 voturi pentru, doua impotriva si cinci abtineri, la solicitarea grupului parlamentar al PSD, care depusese la Secretariatul General al Senatului o cerere de revocare din functia de presedinte a lui Mircea Geoana, dupa ce acesta fusese exclus din partid, pe 22 noiembrie.

In aceeasi zi, Mircea Geoana a anuntat ca va ataca la CCR decizia de revocare.

"Voi face acest lucru nu pentru a ma agata de scaun, ci pentru a arata un principiu elementar si fundamental in acelasi timp, acela ca nu moftul politic al unui partid poate sa produca instabilitate la nivelul institutiilor statului roman. Curtea Constitutionala vorbeste in mod clar si explicit despre evitarea situatiei de instabilitate perpetua la nivelul Senatului, fie in conditiile in care se modifica majoritatea, fie in conditiile in care un partid, dintr-un motiv sau altul, se supara cu propriii membri. Sunt sigur ca voi primi decizie favorabila", a declarat la acea data Mircea Geoana.

El a sustinut ca fundamentul solicitarii grupului PSD de revocare a sa ramane in continuare neregulamentar si neconstitutional.

"In argumentele cu privire la cele doua motive si cai invocate de PSD, revocarea si retragerea sprijinului politic, acestea se aplica exclusiv membrilor Biroului Permanent, presedintele Senatului, conform Deciziei 601 a CCR, avand un statut distinct, e ales pe patru ani, neutru politic si singura modalitate ca el sa fie revocat este in situatia in care ar incalca in mod grav si repetat prevederi constitutionale sau legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sanctiuni politice sau juridice. Aceasta motivare nu exista in motivarea grupului PSD, acolo se invoca exclusiv o decizie politica", a mai spus Geoana.