Entuziasmul cu care Traian Basescu anunta trecerea la un deficit structural de 0.5%, incepand din 2013, se aseamana cu cel al unui fluture care se indreapta spre flacara, a declarat, joi, presedintele fondator al Partidului Conservator, senatorul Dan Voiculescu, intr-un comunicat remis Agerpres. Potrivit senatorului conservator, seful statului nu intelege nimic din economie.

"Traian Basescu nu intelege nimic din economie. Entuziasmul cu care anunta trecerea la un deficit structural de 0.5%, incepand din 2013, este similar cu cel al unui fluture care se indreapta spre flacara. Germania si-a asigurat sapte ani de tranzitie catre un deficit de 0.5%. Eu cred ca Romania ar avea nevoie de minim 10. Un deficit moderat, de 2-3%, ofera economiei sansa sa respire si sa creasca. Toate marile economii si-au asigurat dezvoltarea asumand un deficit de minim 3%. Inainte de a vorbi despre economie, Traian Basescu ar trebui sa puna mana pe o carte, un manual de istorie economica, pentru a vedea cum au crescut Germania, Franta, Marea Britanie sau SUA in ultimii 30 de ani", a afirmat Dan Voiculescu.

Senatorul Dan Voiculescu considera ca Romania trebuie sa isi respecte obligatiile de membru al Uniunii, insa trebuie sa analizeze cu atentie oportunitatea asumarii imediate a unor angajamente suplimentare, specifice Zonei Euro, care ar putea sufoca economia nationala.

Potrivit senatorului, deficitul structural de 0.5% impune"o foarte severa cura de slabire" care poate fi utila pentru economiile puternice. "Pentru o economie subnutrita, ca a Romaniei, o asemenea cura ar fi o sinucidere in acest moment. Sunt absolut de acord ca Romania trebuie sa-si asume angajamentele convenite la nivel european, dar, pentru a asigura supravietuirea si dezvoltarea propriei economii, trebuie sa o faca in ritmul sau. Daca nu vom proceda asa, vom ramane, pentru totdeauna, periferia saraca a Europei, o simpla piata de desfacere pentru produsele straine, cetateni de rangul doi, umiliti, discriminati, foarte greu tolerati de partenerii nostri europeni", a adaugat Voiculescu.