Prim-ministrul Emil Boc si-a angajat, joi, in numele Guvernului, raspunderea in fata Parlamentului, pe proiectul de lege privind promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa ICCJ, precum si pe legea comasarii alegerilor locale si parlamentare.

Reamintim ca procedura de asumare a raspunderii e utilizata pentru trecerea unui proiect legislativ fara dezbatere prin Parlament. Proiectul de lege e considerat votat daca o eventuala motiune de cenzura la adresa Guvernului nu intruneste majoritatea voturilor. Daca motiunea de cenzura e votata de jumatate plus un vot din numarul total al parlamentarilor, Guvernul pica.

Comasarea alegerilor

Parlamentarii au transmis 18 amendamente la acest proiect de lege, iar Guvernul a acceptat patru.

De asemenea, printr-un amendament depus de deputatul PDL Mircea Toader se instituie obligativitatea ca presedintii birourilor electorale comunale, orasenesti si municipale, precum si loctiitorii lor sa fie juristi neafiliati politic si care sa nu fie rude, pana la gradul IV, cu vreunul dintre candidati.

O alta propunere, facuta de PNL, si acceptata de Guvern, prevede ca birourile electorale ale sectiilor de votare sunt formate dintr-un numar impar de membri, pentru a putea transa deciziile.

In proiectul propus initial de Guvern, birourile electorale aveau un presedinte, un loctiitor si cel mult sase reprezentanti propusi de partide, dar prin amendare se adauga inca un membru.

Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012.

"Dorim ca in 2012, un an extrem de dificil in contextul crizei economice internationale, sa avem mai putina dezbatere care sa produca instabilitate si sa avem un an in care sa ne concentram pe ceea ce inseamna investitii, locuri de munca pentru a putea consolida cresterea economica", a argumentat, luni, premierul Emil Boc.

Totodata, el a aratat ca participarea electoratului la vot este mai buna in cazul comasarii alegerilor si nu trebuie ignorat si faptul ca se face o economie bugetara "de cel putin 20 milioane de euro".

Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari.

Data alegerilor comasate se va stabili prin hotarare de guvern.

Promovarea magistratilor la ICCJ

Luni, premierul a precizat ca promovarea in functia de judecator la Inalta Curte se va face in functie de cateva criterii, intre care: sa fi indeplinit cel putin 5 ani functia de judecator la curtea de apel; au avut calificativul 'foarte bine' la ultimele evaluari; nu au avut sanctiuni disciplinare; au vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani.

"Acestea sunt conditii preliminare pentru a putea sa te inscrii la concurs in vederea participarii la procedura de selectie. Promovarea in functia de judecator urmeaza a se face numai prin concurs", a precizat Boc.

Premierul a explicat in ce consta concursul de promovare, care are 3 probe:

1. O proba de evaluare a hotararilor judecatoresti redactate in cazul judecatorilor sau a actelor in faza de urmarie penala in cazul procurorilor.

2. Un interviu sustinut in fata plenului CSM.

3. Patru probe scrise cu caracter teoretic si practic.

Comisiile de concurs sunt alcatuite din: a) un judecator de la Inalta Curte; b) un profesor universitar care are incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata cu Universitatea; si c) cate un formator al Institutului National al Magistraturii avand cel putin gradul de judecator de Curte de Apel. Mai fac parte si cate un avocat cu inalta reputatie profesionala si morala propus de Uniunea nationala a Baroului si un psiholog propus de Colegiul Psihologilor din Romania, pentru proba de evaluare a hotararilor judecatoresti sau a actelor de urmarire penala.

De asemenea, din comisii mai fac parte si cate un profesor de logica, propus de INM, iar in coalitia de guvernare s-a stabilit ca din comisiile de evaluare a judecatorilor sa nu poata face parte procurori.

Membrii comisiilor respective trebuie sa nu aiba apartenenta politica la momentul constituirii forurilor.

"Ce este important de retinut: pentru ca este vorba de promovarea la institutia suprama, toti cei care doresc sa candideze trebuie sa publice pe pagina de internet a CSM sentintele pe care le-au dat in ultimii 10 ani, astfel incat sa fie in dezbatere publica pe o perioada de 30 de zile, iar comisia de concurs le va evalua dupa finalul acestei perioade, timp in care oricine va putea trimite observatii," a mai explicat premierul.

A doua proba este interviul la plenul CSM, care evalueaza aspectele referitoare la conduita, deontolgie si integritatea candidatilor.

Ca pondere, maximum 75 de puncte se acorda pentru evaluarea hotararilor judecatorilor sau a actelor intocmite de procurori, iar cel mult 25 de puncte se acorda la proba interviului la CSM.

Punctajul minim de admitere este de 80 de puncte, primele doua probe avand caracter eliminatoriu.

Probele scrise sunt, in functie de specializare, din drept civil, familie sau drept international privat, drept penal, drept administrativ, drept financiar si fiscal sau dreptul muncii.

O a doua proba scrisa se refera la jurisprudenta ICCJ si Curtii Constitutionale, Curtii Europene a Drepturilor Omului, Curtii de Justitie a Uniuni Europene, precum si la codurile procedura civila, respectiv penala, in functie de pozitia vizata.

Pentru promovarea concursurilor, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 8 la probele scrise, cu conditia ca la fiecare proba sa fi luat minimum 7.

Initial, un proiect de lege privind promovarea magistratilor la ICCJ, elaborat de Ministerul Justitiei, fusese respins de Senat, ca for decizional, dar Guvernul a reluat in mare parte prevederile acestui text intr-un alt proiect de lege, pe care l-a promovat evitand dezbaterea Parlamentului.

Adoptarea proiectului de lege a fost invocata de Guvern si ca recomandare in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie.

Motiunea de cenzura

USL a decis sa depuna motiune de cenzura impotriva celor doua legi pentru care Guvernul a decis sa isi angajeze raspunderea, a anuntat luni liderul conservator Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte de presa a Uniunii.

Victor Ponta a anuntat ca depune joi motiunea de cenzura.

Documentul va fi citit luni 19 decembrie, urmand ca motiunea sa fie dezbatuta si votata joi, 22 decembrie.