La dezbaterea bugetului de stat pe 2012, UDMR a incercat miercuri sa taie 12 milioane lei din bugetul Agentiei de Integritate. Deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut in plen un amendament prin care cerea retragerea sumei respective din bugetul ANI si redirectionarea acestei catre Autoritatea Eletorala Permanenta. Amendamentul a fost respins cu 106 voturi pentru, 157 contra si o abtinere. Respingerea amendamentului i-a determinat pe reprezentantii UDMR si pe cei ai Opozitiei sa conteste votul, fara succes, insa.

Deputatul UDMR Marton Arpad a cerut suplimentarea bugetului Autoritatii Electorale Permanente (AEP) cu 12.000.000 lei pentru informatizarea sistemului electoral, motivand ca anul viitor vor fi alegeri. Desi bugetul Agentiei de Integritate fusese adoptat anterior de plenul Parlamentului, Arpad a indicat ca acesti bani sa fie luati din bugetul Agentiei Nationale de Integritate.

Marton Arpad, UDMR: "Anul viitor avem un an electoral. Ce ne propune acest buget? Descresterea sumelor alocate Autoritatii Electorale Permanente cu 27%, adica aproape o treime, in an electoral. De la 21 de milioane de lei, la 15 milioane de lei. Propunerea mea este marirea acestei sume cu 12 milioane de lei, avand in vedere acest an electoral si necesitatea dotarii sistemului electoral pentru a elimina turismul electoral.

Trebuie sa propun si sursa. Am precizat si asta, anume cea de la sumele alocate ANI, al carui buget, in an electoral, pentru activitatea acestei agentii, a fost marita de trei ori. Asa ar ramane doar de doua ori mai mare bugetul ANI. Agentia are un buget mai mare ca bugetul CNA, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului si Consiliului Economic si Social la un loc".

Respingerea amendamentului a starnit reactii puternice din partea UDMR si a Opozitiei, parlamentarii contestand votul.

Mate Andras, deputat UDRM: "Cred ca ati numarat gresit sau vi s-a indicat gresit numarul de voturi, pentru ca PDL, PSD, PNL si minoritatile au votat pentru. Eu va spun sa reluati votul, sa numarati corect, pentru ca altfel gresiti foarte mult, domnule presedinte".

Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a refuzat reluarea votului iar reprezentantii Opozitiei au protestat cerand retrimiterea la comisiile reunite de buget a amendamentului pentru rediscutarea lui. Sedinta a fost suspendata 15 minute pentru apelul uninominal. Dupa pauza plenul a adoptat bugetul Autoritatii Electorale Permanente fara amendamentul UDMR.

UDMR a incercat in repetate randuri sa blocheze activitatea ANI. Cel mai recent episod a fost respingerea bugetului ANI in comisile juridice reunite ale Parlamentului, saptamana trecuta. Bugetul Agentiei Nationale de Integritate pentru anul 2012 a primit aviz negativ din partea comisiilor juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Parlamentarii UDMR si USL au votat impotriva adoptarii bugetului ANI. UDMR a depus un amendament prin care dorea diminuarea bugetului agentiei cu 29 milioane lei, bani propusi spre realocare pentru microfilmarea arhivelor nationale si pentru informatizarea alegerilor din 2012.

Bugetul ANI a trecut insa de comisiile de finante reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.