PSD si PNL i-au propus miercuri presedintelui Traian Basescu adoptarea unei legi "cu caracter constitutional", asumata de grupurile politice parlamentare, care sa consfinteasca respectarea criteriilor de guvernanta la nivel european, a declarat Victor Ponta, la iesirea din Palatul Cotroceni, adaugand ca USL ar fi de acord "cu tot ce e necesar ca Romania" sa nu ramana in afara Europei.

El a subliniat insa ca USL nu va fi niciodata de acord cu modificarea Constitutiei si organizarea unui referendum comasat cu alegerile generale de anul viitor.

Ponta a precizat ca Traian Basescu a dat, la aceste consultari, imaginea unui "presedinte obosit, nervos, plictisit, cred ca nu avea chef de niciun fel de dialog cu nimeni".

"Suntem de acord cu adoptarea unui act normativ intr-o majoritate calificata prin care sa ne angajam, USL si puterea, ca vom respecta si implementa prevederile la nivel european privind transparenta si disciplina bugetara", a spus acesta.

Victor Ponta a spus ca, daca este necesar, USL va fi de acord cu modificarea Constitutiei inainte de alegerile de anul viitor, dar a intrebat cine poate garanta ca la referendum se vor prezenta peste 50% dintre alegatori.

"Daca stabilim ca e nevoie pentru binele Romaniei sa facem o modificare constitutionala cred ca nu putem ramane in afara Europei. Trebuie sa mergem alaturi de celelalte 26 de tari, dar vrem sa fim convinsi ca e spre binele Romaniei si nu e vorba de smecherii electorale", a spus el, inainte de a aduaga: "Suntem de acord cu tot ce e necesar ca Romania sa ramana in grupul celor 26 de tari".

Ponta a precizat ca i-a propus lui Traian Basescu "sa fim mai destepti si sa intelegem ca un referendum de modificarea a Constitutiei e un mare pericol".

"Cine isi asuma responsabilitatea ca in mai sa avem referendum si 50% dintre romani sa nu vina si sa voteze?", s-a intrebat liderul PSD, reafirmand propunerea unei legi cu caracter constitutional, care sa consfinteasca respectarea criteriilor de guvernanta la nivel european.

Raspunsul lui Traian Basescu a fost, potrivit lui Ponta, ca va incerca sa gaseasca "formula politica cea mai buna".

Ponta si Antonescu i-au propus din nou presedintelui "infiintarea unui cadru in care sa discutam ce inseamna acest acord de guvernare fiscala si care sunt consecintele, intr-un comitet anticriza putere-opozitie-BNR".

Traian Basescu ar fi raspuns ca este necesar acest cadru, dar a cerut ca BNR sa nu fie implicata deschis, a continuat Ponta.

De asemenea, opozitia a propus formarea unui guvern de tehnocrati cu mandatul de a modifica sistemul electoral in sensul unui parlament cu 300 de alesi si vot uninominal pur.

Traian Basescu ar fi afirmat "ca nu respinge deloc aceasta discutie dar ca e nevoie de discutii cu actuala majoritate", a continuat Ponta.

Victor Ponta a precizat ca in cadrul discutiilor a avut loc un "schimb de replici destul de neplacute, de asta (Basescu) nu a vrut sa fie presa de fata".

Crin Antonescu, liderul liberalilor, a afirmat, la randul lui, ca statul social a fost distrus in ultimii trei ani iar Romania a devenit "statul cel mai clientelar si corupt din Europa".

"In Romania s-a realizat doar austeritate impotriva tuturor categoriilor de bugetari, a intreprinzatorilor care nu cotizeaza, dar nu a inceput austeritatea impotriva hotilor, a coruptilor. Presedintele nu e cel mai nimerit si cel mai onorabil partener de dialog pe aceste teme", a precizat acesta.

Crin Antonescu a precizat ca i-a transmis "foarte clar presedintelui" ca opozitia este nemultumita de faptul ca nu a existat un dialog prealabil summitului de la Bruxelles.

  • Vezi in documentul atasat planul in 5 pasi al USL pentru implementarea deciziilor Consiliului European, plan prezentat de catre liderii USL la consultarile cu presedintele Traian Basescu.