Emil Boc a anuntat luni ca PDL vrea modificarea Constitutiei astfel incit, pe linga limitarea deficitului si a datoriei publice, sa fie introdus Parlamentul unicameral si limitarea numarului de parlamentari la 300, asa cum arata rezultatele referendumului votat in 2009.

Cu alte cuvinte, seful PDL vrea sa unifice intr-o singura initiativa de revizuire a Constitutiei doua teme majore:

- prima tema este fiscala si prevede includerea unui prag maxim al deficitului structural de 0,5% din PIB. Tema introducerii acestei "reguli de aur" a aparut in urma cu un an, fiind lansata de Traian Basescu, dar acum a fost relansata dupa aparitia Acordului de Guvernanta Fiscala semnat la Bruxelles in 8 decembrie.

- a doua tema este politica si prevede existenta unui Parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari. Populatia Romaniei a votat aceste modificari intr-un referendum initiat de presedintele Traian Basescu si desfasurat la 22 noiembrie 2009.

Context politic:

Tema revizuirii Constitutiei a aparut joia trecuta, dupa ce in declaratia celor 26 de sefi de stat si guvern din UE (toate statele membre, mai putin Marea Britanie) privind Acordul de Guvernanta Fiscala s-a specificat faptul ca regula unui deficit structural maxim de 0,5% din PIB trebuie introdusa in legislatia nationala "la nivel constitutional sau la un nivel echivalent". In text se mai arata ca liderii UE recunosc "competenta Curtii de Justitie de a verifica transpunerea acestei reguli la nivel national".

Vineri, la o zi dupa aparitia textului, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania trebuie sa-si modifice Constitutia pentru introducerea acestui prag maxim al deficitului structural.

Duminica, liderul PSD Victor Ponta a anuntat ca USL sprijina introducerea regulii de aur, dar nu prin modificarea Constitutiei, ci prin votarea unei legi in Parlament. Presedintele Basescu a respins ulterior aceasta propunere, sustinind ca este insuficienta fata de textul Acordului, si i-a chemat pe liderii partidelor parlamentare la consultari pentru miercuri, 14 decembrie.

Liderii USL au anuntat ca nu vor merge la consultari daca acestea vor avea loc concomitent cu toti liderii partidelor politice.

Vom reveni cu amanunte